Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Grbin: Još smo u poziciji formirati većinu u Saboru; Benčić: Situacija je još uvijek otvorena

Zagreb: Grbin komentirao aktualna događanja
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/14
24.04.2024.
u 23:17

Tko će i kako sastaviti novu Vladu, pitanje je o kojem se pregovara otkako su izašli prvi rezultati, 17. travnja. Za sada dogovora još uvijek nema, no najbliže je tomu HDZ, koji je na izborima osvojio 61 mandat i potrebno mu je još 15 ruku da bi imao saborsku većinu.

* Peđa Grbin potvrdio je da je SDP odustao od Zorana Milanovića kao mandatara za sastav vlade
* U Mostu je došlo do raskola, iz stranke su izašli Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić 
* Domovinski pokret obavio je prve razgovore s Mostom i SDP-om 
* Istekao je rok za predaju lista za Europski parlament, ukupno je predano 25 lista 

Tijek događaja: 

23:12 Sandra Benčić istaknula je za N1 kako "oni koji pregovaraju s HDZ-om, ne žele skinuti HDZ s vlasti".

“Naravno da komuniciramo s Peđom Grbinom svakodnevno. Situacija je još uvijek otvorena, još uvijek se čeka kako će se pozicionirati Most i Suverenisti i manjine. Marija Selak Raspudić i Nino Raspudić su svakako rekli da neće ići s HDZ-om i spremni su podržati konstituiranje Sabora. Ne možemo odgovarati za druge stranke, ali bi bilo jako dobro da svi koji su na liniji borbe protiv korupcije, da konstituiramo Sabor”, kazala je te dodala kako je Možemo jasno iskazao što želi podržati.

“Unutar toga smo spremni napraviti sve, podržati sve inicijative koje idu prema tome da HDZ ne dođe na vlast. Zasad postoji volja na ljevici i centru, još ne vidimo kako će se postaviti manjine i kako će se postaviti Most. Nemojte zaboraviti da bi situacija bila mnogo drugačija da birači nisu imali opciju s ljevice koja nije bila u toj koaliciji. Za neke je dolazak Zorana Milanovića u kampanju značio motivaciju, ali za neke nije. Ispalo je dobro da ljevica ide u dva bloka i da mnogi glasovi nisu propali”, zaključila je.


21:05 Čelnik SDP-a Peđa Grbin ističe kako predlažu da prvi korak bude konstituiranje Sabora. On je, naime, govorio o izbornim rezultatima, sastavljanju nove Vlade te budućnosti njegove strane za N1

"Još smo u poziciji formirati većinu u Saboru, a nakon toga razgovarati što dalje", rekao je Grbin. Osvrnuo se i na predsjednika Zorana Milanovića: "Izašao je iz zone komfora i napravio nešto što je u tom trenutku, po meni, trebao. Pokazao je veliku dozu odgovornosti u trenutku u kojem se Hrvatska nalazi. Skrenuo je pozornost na izbore, bila je veća izlaznost. Ja mu na tome zahvaljujem".

>>OPŠIRNIJE


20:36 Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) oplela je na Facebooku po Daliji Orešković. Kako tvrde iz HDZ-a, ona je "zaslijepljena mržnjom i gubitničkim kompleksima". Također, stranka navodi kako Orešković "prizemnim izmišljotinama povezuje Holokaust sa statusom nacionalnih manjina".

>>OPŠIRNIJE

 


20:20 Marijan Pavliček, predsjednik Suverenista, kazao je za 24sata kako se drže dogovora s Mostom. 

"U ovom trenutku ne planiramo mijenjati dresove. Mogu oni planirati sto žele, ali nikakvih službenih razgovora nije bilo. Imat ćemo i predsjedništvo na kojem ćemo sve raspraviti", kazao je Pavliček koji je jučer bio na pregovorima između Mosta i DP-a.

Ranije danas, izvor iz HDZ-a rekao je za 24sata: "Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Pošto im i s njima nedostaje ruku, priča se da će im podršku dati Vesna Vučemilović i Marijan Pavliček".


17:30  Nakon pregovora HDZ-a i DP-a prema neslužbenim informacijama koje je objavio RTL, Domovinski pokret zainteresiran za četiri ministarstva, što su već i komunicirali HDZ-u, iz HDZ to demantiraju. 

'Plasiraju se netočne informacije o ‘podjeli ministarstava između HDZ-a i DP-a’ i ‘imenima budućih ministara’. Nije se raspravljalo o ministrima i sastavu Vlade tijekom održanih konzultacija”, rekao je HDZ-ov Marko Milić, piše N1

Za potencijalna ministarska imena spominju Zlatko Hasanbegović za kulturu, bivši Mostovac Slaven Dobrović kao ministar zaštite okoliša (u Oreškovićevoj Vladi 2015. je bio ministar okoliša i energetike) te Mario Radić kao ministar demografije.


13:00 Ministar Ivan Anušić komentirao je razgovore između HDZ-a i DP-a. Nije želio otkrivati detalje, no kazao je da je "sve konstruktivno". "Održan je 2. sastanak pregovora s DP-om. Birači su dali jasnu poruku i HDZ-u i DP-u i zajedno smo dobili natpolovični broj mandata. Slijedom toga smo započeli i naše razgovore, a oni teku kako smo i planirali, afirmativno", kazao je Anušić. Sljedeći razgovori, otkrio je, bit će krajem ovog tjedna ili najkasnije u ponedjeljak.

Otkrio je i tko je bio na sastanku. U pregovaračkom timu Domovinskog pokreta su, kazao je, Ivan Penava, Josip Dabro, Damir Barna i Mario Radić. Kazao je i zašto se razgovori održavaju u zgradi Vlade. "Sve političke konzultacije se održavaju u ovoj zgradi. U ovoj zgradi se ne zasjeda samo Vlada, ima desetine drugih ureda. Nema nikakvih problema ili zapreka da se razgovori obave u ovoj zgradi", rekao je.


12:40 Predstojnik ureda predsjednika HDZ-a Marko Milić u srijedu je, nakon završetka sastanka pregovaračkih timova HDZ-a i Domovinskog pokreta, Hini rekao da su u "partnerskom ozračju" razmotrili ključna područja i teme potencijalne suradnje te da će se u idućim danima održati novi sastanak.

"Danas je održan novi krug konzultacija između pregovaračkih timova Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta. Sastanak je bio vrlo konstruktivan i vođen je u pozitivnom i partnerskom ozračju", rekao je Milić Hini.

Razmotrena su, dodao je, ključna područja i teme potencijalne suradnje. "U idućim danima održat će se novi sastanak predstavnika dviju stranaka radi mogućeg formiranja stabilne parlamentarne većine i Vlade", kratko je poručio po završetku sastanka održanog u Banskim dvorima.


12:20 Bivša premijerka Jadranka Kosor također je komentirala mjesto na kojem se odvijaju pregovori o sastavljanju vlade. "Stranačke pregovore o sastavljanju vlade nakon izbora nužno je voditi u stranačkim prostorijama, a ne u državnim institucijama", napisala je Kosor na platformi X.


12:00 - SDP-ova Mirela Ahmetović zapitala se kako je moguće da su stranački pregovori o eventualnom partnerstvu HDZ-a i Domovinskog pokreta u Banskim dvorima.

"Zašto se stranački pregovori održavaju u zgradi Vlade? Trenutni premijer je u tehničkom mandatu, stranački pregovori mogu se voditi u stranačkim prostorijama ili eventualno u Saboru. To je još jedan pokazatelj kako HDZ sebe poistovjećuje s državom", piše Ahmetović na X-u, bivšem Twitteru.


11:50 Uoči početka pregovora s Domovinskim pokretom oglasili su se HDZ i Andrej Plenković. "Vladu sastavljaju pobjednici, a ne gubitnici. Malo mi je i žao kolega iz SDP-a. Umjesto da nam čestitaju, koprcaju se u deluzijama. Narod je rekao svoje, jasno je poručio kome želi ponovno povjeriti upravljanje Hrvatskom", pišu na Facebooku.

"Kao izborni pobjednik te ozbiljna i odgovorna stranka s puno iskustva u vođenju pregovora, HDZ će zajedno s partnerima treći put zaredom sastaviti parlamentarnu većinu i Vladu. I to, uvjeren sam, vrlo brzo jer zemlji trebaju politička stabilnost, sigurnost i nastavak gospodarskog rasta i razvoja. Moramo što prije prionuti poslu", dodali su.


11:30 - Nakon što su mnogi hrvatski mediji objavili da je došlo do raskola u Mostu, koji je na parlamentarnim izborima osvojio 11 mandata, javnosti se u srijedu u 11:30 obratio predsjednik te stranke, Božo Petrov.

Više o tome, pročitajte OVDJE


11h - Marija Selak Raspudić na konferenciji za medije potvrdila je da je došlo do raskola između nje i njezina supruga Nine Raspudića s Mostom. U utorak su curile glasile kako je do raskola došlo zbog lista za Europski parlament te da je bilo sukoba sa stranačkim kolegom Marinom Miletićem, no Selak Raspudić kazala je kako do raskola nije došlo zbog liste za EP.

Više o tome, pročitajte OVDJE.


10:00 - Uoči konferencije Selak Raspudić, Marin Miletić se oglasio na društvenim mrežama.

"Nikome dobri Bog ne daje niti jednog grama tereta da nosi više nego li može nositi. A oni koji se pouzdaju u Njega, slomiti se ne mogu. Ta ne ovisi naš pad, naše lomljenje o ljudima, jer ili stoji ili pada - stvar je Gospodina, govori Riječ Božja u Bibliji.Uvjeren sam, bit će dobro.", navodi.


8:07 Domovinski pokret jučer je počeo pregovor sa SDP-om i Mostom, danas počinju s HDZ-om.


7:15 - Za danas u 10.30 sati Marija Selak Raspudić najavila je konferenciju za novinare u Hrvatskom saboru u vezi s predajom lista za izbore za Europski parlament. Jučer su, naime, u javnost procurile informacije da su ona i suprug Nino Raspudić izašli iz Mosta zbog liste za Europski parlament. 

Božo Petrov održat će konferenciju za medije u 11.30 sati. 


7.00 - O navodnom raskolu unutar stranke i odlasku bračnog para Raspudić, o čemu su tijekom utorka procurile neslužbene informacije, a upravo zbog navodnog neslaganja prilikom slaganja liste za europske izbore i sukoba s Miletićem, Božo Petrov jučer nije htio govoriti. O svemu će, najavio je, u srijedu i to nakon što Marija Selak Raspudić ispriča svoju stranu priče.

Komentara 119

VA
vapor
08:45 24.04.2024.

Kako odustao? Kako smiju? Pa sad će ih Milamnović vikat i stavit u kut! Zar nije Milanović ta svemoćna politička zvijezda kojemu ni Ustavni sud ništa ne može, nego su podguzne muhe? Dakako znamo da je velika većina medija "slavila" s njim, bio je svakojh pola sata intervjuiran, horde novinara -apologeta ga je vjerno i zadivljeno slijedila po Hrvatskoj, a sada presahle Rijeke Pravde? Ja sam izdan i očajan!

CA
cavecanem
08:30 24.04.2024.

Možemo li moja žena i ja u EU parlament. Svejedno mi je lijevo ili desno. Može i Sabor.

MR
MrkiMedo
08:36 24.04.2024.

Omiljeni komentatori Raspudići razotkrili se kao obični uhljebi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije