Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'NAPREDOVALI SMO S PREGOVORIMA'

Hoće li SDSS i dalje biti dio većine? Jandroković: Glasači su jasno poslali poruku koji smjer žele

Komemoracija u znak sjećanja na 79. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz Jasenovca
Foto: Luka Batelic/PIXSELL
1/9
05.05.2024.
u 13:43

"U idućem tjednu sve će biti jasnije i imat ćemo točne brojke. Ali sasvim sigurno, većina će biti osigurana", izjavio je Jandroković u Bjelovaru.

Predsjednik Sabora Gordan Jandroković istaknuo je u nedjelju napredak u pregovorima između HDZ-a i DP-a u sastavljanju parlamentarne većine te je uvjeren da će se idućih dana već znati koji će zastupnici biti u nju uključeni, a većina osigurana. "U idućem tjednu sve će biti jasnije i imat ćemo točne brojke. Ali sasvim sigurno, većina će biti osigurana", izjavio je Jandroković u Bjelovaru odgovarajući na novinarska pitanja o tijeku pregovora između HDZ-a i DP-a s ciljem osiguranja neophodnih 76 ruku za formiranje saborske većine.

Na pitanje hoće li i dalje SDSS biti dio većine, Jandroković odgovara da su glasači jasno poslali poruku koji smjer žele, ali i da će se i dalje nastaviti s politikom prema manjinama u smislu zaštite svih njihovih prava i programa. "Tu neće sasvim sigurno doći do promjene, a kako će se formirati parlamentarna većina, to ćemo dogovoriti u idućem stadiju", objasnio je Jandroković.

Na pitanje koliko se sigurno osjeća HDZ-ov pregovarački tim dok razgovara s predstavnicima stranke (DP) koju su optuživali za poticanje terorizma, Jandroković se ponovno vratio na ključnu poruku birača koji su, kaže, pokazali da žele DP, a ne žele lijeve političke stranke i predsjednika Republike. "U proteklom je razdoblju bilo svakako pretjeranih izjava sa svih strana, ali dobili smo poruku od birača i držat ćemo se onoga što su nam poručili", izjavio je Jandroković u Bjelovaru, gdje je sudjelovao na Rukometnom BOK turniru.

Na turniru je bio i liberal Dario Hrebak, koji je saborski mandat drugi put dobio s liste HDZ-a i partnera. Hrebak je izjavio da je HSLS dao podršku Plenkoviću za pregovore oko formiranja većine, a aludirajući na DP, primijetio je kako nije dobar način na koji ta stranka postavlja uvjete.  

VEZANI ČLANCI:

"Graditi nešto na temelju protivljenja, nikad nije dobro i vidjet ćemo koliko će ta većina biti uopće stabilna", izjavio je Hrebak koji misli da su pregovori HDZ-DP načelno gotovi, a  žao mu je što i HSLS nitko ništa nije pitao. "Vidim da nas svi uzimaju zdravo za gotovo, ali HSLS je puno ozbiljnija stranka od 'robe s police'", poručio je. On ne zna što se do sada ispregovaralo, osim onoga što piše po medijima. 

Očekuje od predsjednika HDZ-a da okupi dosadašnje koalicijske partnere i da im objasni model po kojemu će buduća većina biti stabilna. Osobno kaže da je "dosta skeptičan na načinu na koji se ona sada slaže". "Nekako svi zaboravljaju da će i liberali vrlo vjerojatno biti dio te koalicije, ali ako nas netko ne želi, neka samo kaže", poručio je Hrebak.

VEZANI ČLANCI:

Milorad Pupovac, predsjednik SDSS-a, kojem se DP protivi da bude u vladi i parlamentarnoj većini, izjavio je da će se više znati uskoro. "Sve što vas i javnost zanima čut ćete za koji dan. Na današnji dan nitko ne bi trebao biti razočaran, a ima li nekih briga koje dijelimo svi u ovoj zemlji - vjerojatno ima, ali danas se radujemo", rekao je Pupovac novinarima ispred pravoslavnog Hrama na Cvjetnom trgu, gdje je sudjelovao na liturgiji u povodu pravoslavnog Uskrsa.

FOTO Plenković stigao u Vukovar na novu rundu pregovora: Pogledajte kako su ga dočekali DP-ovci

Komemoracija u znak sjećanja na 79. godišnjicu proboja posljednjih zatočenika iz Jasenovca
1/10

Komentara 4

ŠI
Šiba
14:10 05.05.2024.

Koji to genocid Jasenovac? Pa popis stanovništva poslje rata pokaže da ima više Srba nego Hrvata postavlja se pitanje tko je zapravo stradao? što je laž veća ona postane istina.

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
13:55 05.05.2024.

Poruka s mise u Vukovaru na kojoj je bila i Jeckov: 'Svijet je zaboravio genocid nad Srbima' eto to je SDSS i srpska pravoslavna NEREGISTRIRANA crkva

KA
Kapitol
22:25 05.05.2024.

Njonjo opet nezna racunati. Kradeze ima 58 mandata + 3 od gradana druge drzave koji nemaju prebivaliste u Hrvatskoj.Brojanje glasova je pokazalo da je dvije trecine gradana glasalo protiv kradezea. Od kuda im onda toliko mandata? Cista kradeze matematika -= ako je kradeze dobio 1ooo glasova odmah si je uzeo tri mandata. SDP i Mozemo dobili su 200000 glasova i dali su im jedan mandat. Takvo uzimanje mandata moze biti u Americi koja se proteze od Atlantika do Pacifika i ima 300 milijuna stanovnika. Tako se ne moze racunati u maloj Hrvatskoj . Takvo racunanje je uveo kradeze jer inace nikada nebi dobili izbore. Cisto su ih dobili samo prvi puta.Tako je istina da je kradeze na ovim izborima dobio 25 do 30mandata.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije