Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
pregovori se nastavljaju

Dogovor HDZ-a i DP-a sve bliže: 'Većina nas je nekad bila dio te stranke, sve drugo je nelogično'

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara
Foto: Davor Javorovic/PIXSELL
1/5
03.05.2024.
u 18:58

Grmojin prijedlog o raspisivanju referenduma o zastupnicima manjina šef HDZ-a ocijenio ozbiljnom političkom pogreškom Mosta

Neslužbene informacije iz Domovinskog pokreta kažu da je veoma blizu dogovor HDZ-DP, čime bi se osiguralo neophodnih 76 ruku za osiguravanje saborske većine. Naš sugovornik nije želio govoriti o detaljima razgovora i pregovora, odnosno hoće li i dalje SDSS biti dio većine i na koji način.

– Kada se govori o pregovorima normalno je da smo mi u DP-u bliže HDZ-u jer ipak većina nas je nekada bila dio te stranke. Sve drugo bi bilo nelogično. Vjerujem kako ćemo uspjeti doći do dogovora koji bi zadovoljio obje strane – rekao je naš sugovornik. U prilog njegovim riječima govori i današnji posjet predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića Vukovaru gdje je po prvi put poslije 2019., prisustvovao svečanoj sjednici Gradskog vijeća upriličenoj povodom obilježavanja Dana Grada Vukovara.

Svečana sjednica Gradskog vijeća Grada Vukovara
1/10

Gradonačelnik Vukovara i predsjednik DP-a Ivan Penava danas nije želio posebno govoriti o pregovorima rekavši kako Vukovar obilježava Dan grada.

– Razgovara se na sve strane, u kulturnim tonovima, bez ucjena s bilo koje strane i očekujem da ćemo kroz koji dan ili idući tjedan imati bolje ili podrobnije informacije – rekao je Penava koji je dan ranije rekao da DP pregovara i s jednom i s drugom stranom, ali i da su isto tako spremni i za ponavljanje izbora. Ponovio je i kako DP može sa svima pregovarati osim sa SDSS-om i Možemo te da su to neke stvari preko kojih neće prijeći.

Puno razgovorljiviji je bio Plenković koji je danas prvo govorio na svečanoj sjednici gdje je još jednom podsjetio na uspjehe svoje Vlade, ali i na sve uloženo u Vukovar. Dobar dio toga ponovio je i u kasnijoj izjavi medijima, podsjetivši na uspjehe Vlade tijekom proteklih osam godina. Plenković je na svako pitanje o pregovorima s DP-om, o daljem statusu SDSS-a odgovarao kako se i dalje vode razgovori, ali je rekao i da misli kako će im trebati još nekoliko dana za postizanje dogovora.

Danas je u Vukovaru Nikola Grmoja (Most) ponovio prijedlog o raspisivanju referenduma o zastupnicima nacionalnih manjina prema kojemu oni ne bi imali pravo glasati o formiranju vladajuće većine i odlučivati o proračunu, ali bi zato imali pravo veta na sve zakone koji se odnose na pravo manjina.

POVEZANI ČLANCI:

– Jako loša ideja i ja je odbacujem. To je ozbiljna politička pogreška Mosta, ali oni nisu jedini koji se bave tom temom. Imamo dvije vrste stranaka – one koje su tu od početka i koje su prošle sve faze političkog sazrijevanja te su svjesne okolnosti donošenja Ustava, prava… U te stranke se ubraja HDZ. Postoje i ove svježije stranke, poput Mosta, koje nemaju nikakvu relaciju i lakonski dolaze pred mikrofon i nastoje razmontirati hrvatske pravne stečevine. Pokazuju da još nisu sazreli, to nije dobro za njih – rekao je Plenković.

Na upit osjeća li pritisak što je Tomislav Žigmanov, čiji DSHV nije prešao izborni prag, postao ponovno ministar u Vladi Srbije Plenković je rekao kako je to sjajno.

– Ne osjećam nikakav pritisak. Zašto bih? Pa ja sam prvi za ministra postavio Borisa Miloševića koji je par dana kasnije otišao u Knin na obilježavanje Dana pobjede. Zamijenila ga je Ana Šimpraga koja je bila u Škabrnji – rekao je Plenković koji je danas nstavio razgovore s čelnicima DP-a na nepoznatoj lokaciji.

Mnogi od uzvanika komentirali su današnji posjet Plenkovića Vukovaru podsjećajući kako u gradskoj upravi ni na sjednici Gradskog vijeća nije bio od 2019. godine kada je Penava još bio član HDZ-a. Penava je iz HDZ-a izašao u svibnju 2020. godine, a od tada u gradskoj upravi nije bilo niti ministara iz Plenkovićeve Vlade.

Kako je bilo 2019.

Te 2019. godine na svečanoj sjednici Gradskog vijeća oni su se međusobno oslovljavali s "dragi Ivane" i "dragi Andrej" želeći i na taj način istaknuti svoju povezanost. Sve to nije trajalo dugo jer je Penava tijekom mjeseci koji su dolazili nekoliko puta iskakao iz zadanih stranačkih okvira što Plenkoviću i vodstvu HDZ-a nije bilo drago. Radi toga je u nekoliko navrata Penava pozivan na razgovore u Zagreb.

Sve je kulminiralo velikim prosvjedom u središtu Vukovara u listopadu 2018. godine, kada je Penava govorio o problemu ratnih zločina i tome da mnogi od odgovornih nikada nisu odgovarali i tako na indirektan način prozvao i Vladu RH. Odnosni njih dvojice poslije toga bili su zategnuti i tako je bilo sve do svibnja 2020. kada Penava, pred parlamentarne izbore, napušta HDZ.

U listopadu 2021. Ivan Penava postaje predsjednik Domovinskog pokreta i tada započinje "politički rat" njega i Plenkovića. Sve do ovih izbora slušali smo međosbne uvrede, prozivanja za sve i svašta, pokretanje interpelacije rada Vlade, tajnih snimki na kojima se proziva Penava... Tako je bilo sve do noći 17. travnja kada je Plenković postao svjestan da će bez DP-a teško sastaviti Vladu. Vrlo lako je moguće da će Vukovarci uskoro opet često ugošćavati premijera i ministre.

VIDEO Izjava Andreja Plenkovića u Vukovaru

Komentara 16

ŽE
Žegarni
19:31 03.05.2024.

A još juče bili "neizvjesni pregovori sve neizvjesnij". Danas znači, izvjesni pregovori sve izvjesniji?

ŽE
Žegarni
19:40 03.05.2024.

Lijepo bi bilo da sada desničari sprovedu bar dio onoga čime su ljevičari prijetili. Znači pročešljavanje državnih i javnih struktura na ekstremne ljevičarske elemente, počešljavanje sviju na kriminal bez obzira bili konzervativci ili lijevi. Nakon toga otkazi i privođenje kriminalaca jer ih više ne štiti dominantno lijeva jursdikcija.

LI
liberta
19:11 03.05.2024.

Da se ide na druge izbore MOST ne bi prešao ni prag. Rijeke pravde imale bi isto slabiji rezultat.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije