Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

NEW STEM Kutina - ABECEDA budućnosti

NEW STEM Kutina - ABECEDA budućnosti
24.04.2024.
u 08:15

Grad Kutina proveo je projekt NEW STEM Kutina - ABECEDA budućnosti vrijedan 904.289,78 eura.

Projekt je imao fokus na STEM područja matematike, tehnologije i inženjerstva u svrhu pripreme učenika za uspješan nastavak obrazovanja na srednjoškolskoj razini te za pripremu na izazove tehnološki naprednog modernog društva.

Partneri projekta su Razvojna agencija Mrav d.o.o., svih pet kutinskih osnovnih škola, (OŠ Stjepana Kefelje, OŠ Vladimira Vidrića, OŠ Mate Lovraka, OŠ Zvonimira Franka, OŠ Banova Jaruga), Učiteljski fakultet Rijeka, Modelarski centar Kutina, Fakultet strojarstva i brodogradnje i Sveučilišno učilište Volda (VUC) - javno sveučilište primijenjenih znanosti iz zemlje donatora Norveške.

NEW STEM Kutina - ABECEDA budućnosti sadržavao je brojne aktivnosti koje su se provodile kroz 21 mjesec, od 1. kolovoza 2022. do 30. travnja 2024. godine.

Više od polovice financijskih sredstava Projekta utrošeno je na financiranje nabave opreme za opremanje STEM učionica u svih pet kutinskih osnovnih škola. Nabavom opreme i uspostavom STEM učionica omogućio se učiteljima i učenicima pristup STEM sadržajima i napredak u razvoju znanja i kompetencija u STEM područjima. Opremanje škola uključivalo je nabavu najmodernije informatičke, robotičke, audiovizualne i didaktičke opreme i namještaja. Također, u sklopu Projekta u tri škole nabavljena je i asistativna oprema koja je namijenjena za Afterschool program – program rada s djecom s posebnim potrebama (problemima u ponašanju, učenju, komunikaciji i govoru). Kroz spomenuti Program, za vrijeme trajanja Projekta za rad s učenicima financirani su logoped, psiholog i pedagog.

 Drugi dio sredstava utrošen je na brojne aktivnosti, edukacije, radionice i terenske nastave, natjecanja, STEM sajmove namijenjene za više od 600 učenika i 100 učitelja i drugih odgojno-obrazovnih djelatnika.

Samo neke od aktivnosti Projekta za učenike bile su  razne edukacije: Robotika, 3D dizajn i 3D print, Modeliranje i prototipiranje, VR u razvoju proizvoda, Primjena STEM-a u filmskoj umjetnosti, Umjetna inteligencija, Radionice izrade RC radio jedrilica i aviona, edukacije STEM područje kemije i biologije, Terenske nastave: Posjet pametnim tvornicama i Regionalnom centru za robotske tehnologije i mnoge druge.

Provedbom ovog visokovrijednog projekta ostvareno je poboljšane kapaciteta osnovnoškolskog obrazovanja na području Grada Kutine opremanjem STEM učionica, podizanjem STEM vještina 100 učitelja i drugih odgojno-obrazovnih radnika i 600 učenika u 5 osnovnih škola, zajedno s poboljšanjem njihovih sposobnosti u području primjene Informacijsko-komunikacijska tehnologija u odgoju i obrazovanju, razvoju aktivnog građanstva te razvoju poduzetništva.

Projekt je financiran 100%-tno bespovratnim sredstvima od čega je 85% financirano kroz Financijski mehanizam Europskog gospodarskog prostora (EGP) 2014. - 2021 Islanda, Lihtenštajna i Norveške i 15% nacionalnog sufinanciranja od Republike Hrvatske u okviru Programa „Lokalni razvoj i smanjenje siromaštva“. Projekt je financiran kroz Poziv „Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području“.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije