Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI ISTUP NAKON IZBORA

Josipović za srpski tjednik dao neočekivanu izjavu o Milanoviću: 'Birači su ga se preplašili, desnica je ojačala'

Na današnji dan 1966. ro?en je predsjednik Zoran Milanovi?
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/5
05.05.2024.
u 10:38

"Cijela priča koju je generirao predsjednik Republike Milanović, plešući po granici ustavnosti, izgleda, neće donijeti pad HDZ-a i tek ima za posljedicu jačanje desnice", poručio je.

Bivši predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipović dao je veliki intervju beogradskom tjedniku Radar gdje je prvi put komentirao netom završene izbore u Hrvatskoj. Kazao je da su rezultati izbora bili očekivani. "Imam običaj s nekoliko vrlo informiranih prijatelja i kolega pred svake izbore raditi natjecanje tko će bolje prognozirati rezultate. Nikada kao ove godine nismo prognozirali bolje, toliko blizu stvarnim rezultatima." 

Komentirao je i istup predsjednika Zorana Milanovića, koji je naumio na izbore, dok mu to nije zabranio Ustavni sud, izići kao SDP-ov kandidat za premijera. "Jasno je da je HDZ relativni pobjednik i da može biti zadovoljniji. Međutim, bit će teški pregovori. Izrazito desna stranka, Domovinski pokret, mnogi bivši HDZ-ovci u sukobu s HDZ-om, vjerojatno će naći kompromis s HDZ-om i Hrvatsku značajno pomaknuti udesno. Na kraju, ispada da su se građani ipak preplašili buke i teških riječi Rijeka pravde i njihove vođe s Pantovčaka. Cijela priča koju je generirao predsjednik Republike Milanović, plešući po granici ustavnosti, izgleda, neće donijeti pad HDZ-a i tek ima za posljedicu jačanje desnice", poručio je.

Josipović je naglasio da se ipak ne slaže s tezom profesora Dejana Jovića da su hrvatski desničari ponajprije željeli članstvo u EU kako bi se odmakli od Balkana i Beograda te suverenitet potvrdili u europskoj obitelji. "Sigurno je dio desnice zaista imao pristup našem članstvu kako to opisuje prof. Jović. Međutim, osobno smatram da to nije bila dominantna karakteristika većine onih koji su bili za EU. HDZ je desna stranka, ali, moram reći, vodi izrazito proeuropsku politiku. Među euroskepticima ima i desnih i lijevih, primarno onih radikalnijih. Desni euroskeptici danas vide EU kao instituciju koja ograničava našu suverenost, a lijevi instituciju koja je primarno u funkciji krupnog kapitala. Osobno se ne slažem ni s jednom od navedenih formi euroskepticizma", kaže Josipović.

"Štoviše, smatram da je jedina dobra budućnost Europe, pa i država koje danas čine EU, upravo na suprotnoj strani, na jačanju europejstva i EU. Ako želimo na globalnoj sceni, i ekonomski, i kulturno, i sigurnosno, biti ravnopravni i konkurentni SAD, Kini, Rusiji i nekim drugim moćnim državama, moramo jačati zajedničke institucije. Upravo je rat u Ukrajini pokazao slabosti europske sigurnosne ovisnosti o SAD. Ponavljam, javno mnijenje je u Hrvatskoj i dalje naglašeno proeuropsko", dodaje bivši hrvatski predsjednik. Što je sve Josipović rekao u intervjuu za Radar, možete pročitati OVDJE.

VEZANI ČLANCI:

FOTO Plenković stigao u Vukovar na novu rundu pregovora: Pogledajte kako su ga dočekali DP-ovci

Na današnji dan 1966. ro?en je predsjednik Zoran Milanovi?
1/10

Komentara 36

Avatar Ćuprija - moja partija
Ćuprija - moja partija
11:03 05.05.2024.

Jedino pametno što je Josipović ikad napravio je to da je Pupovca nazvao pravim imenom: etnobiznismen.

OL
olujasviholuja2
11:32 05.05.2024.

Jović je bio u pravu kad se glasalo za pristupanje eu, željeli smo se odmaknuti od beograda i pašaluka,ali dvije vlade sdpea i dva izrazito jugoslavena za predsjednika države,(meska i zm) ne da smo se odmaknuli već kao da smo sa njime u savezu, a ne u savezi EU, samo pogledajte u kulturi, filmu ,serijama , u djelom sporta , ne spominje se tko je bio agresor, samo da je agresor napao i razarao ,yubijao da se nebi zamjerili komšijama , čak i u komentarima moraš paziti da ne napišeš ime agresora , jer će ti komenter izbrisati

BP
Besposlen pop
11:08 05.05.2024.

Josipović za srpski tjednik…Kud će suza nego na oko

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije