Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 21
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZNENAĐENJE IZ DOMOVINSKOG POKRETA

Mario Radić: Neću biti u Vladi, to su moju osobni razlozi i moja odluka

Zagreb: Mario Radić o ništetnosti međudioničarskog ugovora INA MOL
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
15.05.2024.
u 16:58

Iz Domovinskog pokreta najavili su konferenciju za medije na kojoj će predsjednik stranke Ivan Penava otkriti najnovije vijesti i potvrditi tko će iz DP-a ući u Vladu Andreja Plenkovića

Mario Radić ipak neće biti ministar demografije niti potpredsjednik Vlade. Potvrdio je to osobno poslijepodne novinarima pred Banskim dvorima, najavljujući da će sve podrobnije obrazložiti predsjednik stranke Ivan Penava, na konferenciji za novinare koja je bila najavljena za sat vremena kasnije, a do zaključenja ovog izdanja još nije bila počela.

Samo koordinacija

Radićeva odluka da neće u Vladu poprilično je iznenađenje, s obzirom da se o njegovu imenovanju na ministarsku i potpredsjedničku funkciju i u njegovoj stranci i među HDZ-ovim pregovaračima govorilo kao o gotovoj stvari praktički sve dok jučer nije izišao pred novinare. A na pitanja što je kumovalo odustajanju od funkcija u Vladi uzvratio je kako osobno nikada nije potvrdio da će biti na tim funkcijama te kako je su sve bila samo medijska nagađanja.

- Radi se o mojoj i odluci stranke, ali sve ćete čuti uskoro na konferenciji za novinare - ponavljao je Radić, otkrivajući tek kako će biti angažiran na koordinaciji demografske politike, iako neće biti ministar. Odbio je pritom tezu da je njegovu odustajanju kumovala činjenica da je vlasnička prava u Pevexu i Filiru prenio na Antu Šušnjara, člana DP-ova predsjedništva i odvjetnika koji je u trenutku zaključenja ovog izdanja još uvijek figurirao kao budući ministar gospodarstva i energetike. Šušnjaru se u međuvremenu kao minus počeo spominjati i angažman njegova brata u Prvom plinarskom društvu Pavla Vujnovca, s kojim je Radić također u poslovnim vezama, no Radić je uzvratio kako je Šušnjarov brat, koliko je njemu poznato, u PPD-u bio zaposlen godinama ranije te kako to više nije slučaj.

Sve otkako je objavljen dogovor o podjeli resora u novoj Vladi, Domovinski pokret je pod popriličnim pritiskom, koji ova stranka, čini se, teško podnosi. Uz kritike vezane uz povezanost s PPD-om, tu su i nezadovoljni simpatizeri, razočarani što se stranka nije uspjela izboriti niti za ministarstva kroz koja bi mogla provesti ključne svjetonazorske odrednice svog programa. Stranački dužnosnici zbog toga su posljednjih dana slali poruke da je DP i dalje prava desnica, a najdalje je otišao Stjepo Bartulica, koji je istaknuo nekoliko svjetonazorskih uvjeta za podršku novoj vladi Andreja Plenkovića, kojemu je već dao potpis za mandatara.

VEZANI ČLANCI

Riječ je uglavnom o idejama koje je DP zastupao godinama i koje je istaknuo i u svom izbornom programu, no da bi se neke od tih ideja stranci mogle obiti o glavu sada, kad je već dogovorena većina i vlada s HDZ-om, pokazala je jučer konferencija za novinare Mostovaca Nikole Grmoje i Ante Kujundžića, koji su od DP-a zatražili da bude dosljedan i zatraži osnivanje povjerenstva koje bi istražilo sve što je tijekom pandemije COVID-19 poduzimao Stožer civilne zaštite, uključujući i nabavku cjepiva koje je najvećim dijelom ostalo neiskorišteno. Istragu postupanja u pandemiji kao jedan od svojih uvjeta Plenkoviću postavio je Bartulica, što su kao zahtjeve DP-a potvrdili i drugi stranački dužnosnici, a Most ih, očito, namjerava iskoristiti protiv svog ključnog suparnika pred predstojeće euroizbore. DP, pak, to dovodi u vrlo neugodnu poziciju, jer je više nego jasno kako HDZ neće pristati na političku istragu posla za koji tvrde da su obavili briljantno u izuzetno izazovnim okolnostima. To je, uostalom, u utorak jasno rekao i Andrej Plenković, a slično ovom mogli bi, kad dođu na dnevni red, mogli proći i neki drugi zahtjevi koje ističu Bartulica i DP, poput onog o ukidanju državnog financiranja tjednika Novosti. Ovaj se tjednik, naime, financira iz novca namijenjenog programu nacionalnih manjina, a o njegovoj raspodjeli po Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina samostalno odlučuje Savjet za nacionalne manjine i teško da se to može promijeniti, s obzirom da su za novu parlamentarnu većinu presudne ruke zastupnika ostalih manjina.

Ovomu treba dodati i najave zamjenika predsjednika DP-a Marija Radića, koji je u intervjuu Bujici obećao da će DP spriječiti Milorada Pupovca i Sandru Benčić u bacanju vijenaca u Dunav u danima oko obljetnice pada Vukovara, kao i privođenje Marka Skeje i ostalih HOS-ovaca u Kninu.

Ovakvo dokazivanje predanosti desnici politička analitičarka Ankica Mamić tumači kao posljedicu straha svake nove političke opcije neposredno nakon izbora da će njezini birači smatrati kako ih je poslijeizbornim kombinacijama izdala.

- Kod Bartulice je tu dodatno efekt izlaska na euroizbore, jer on ne može naći nove birače preko noći, mora se osloniti na one koji su na parlamentarnim izborima svoj glas dali DP-u, a koji prate i što govore drugi istaknuti DP-ovci, poput Radića ili Dabre. Zato do euroizbora ne treba očekivati njihov izlazak iz krajnje desnog narativa - smatra Mamić.

Što se tiče kasnijeg perioda, procjenjuje kako DP na raspolaganju ima dva moguća smjera - da se ponaša kao Most u vladi u koju su ušli 2016. godine, da bi se nastavili ponašati kao opozicija, što je završilo neslavno, ili da počnu raditi kompromise.

VEZANI ČLANCI

Društvena polarizacija

- Žele li biti dio Vlade, oni neće moći izbjeći kompromise, jer je jasno kako se Plenković nije odrekao manjinskih zastupnika, čiji će utjecaj i dalje biti značajan- procjenjuje analitičarka.

U oči pritom bode da su sve te ideje DP-ovci i ranije iznosili, no javnost ih je kao krajnju desnicu prepoznala tek nakon propasti ideje stvaranja alternativne parlamentarne većine oko SDP-a, s jedinom svrhom da se s vlasti makne HDZ.

To ne iznenađuje analitičara Dragana Bagića, koji je uvjeren kako će liberalna javnost iskoristiti svaku priliku za dizanje moralne panike oko ideja koje dolaze iz DP-a, bila ona opravdana ili ne.

- Plenković je kroz posljednjih osam godina uspio eutanazirati mobilizaciju tog dijela javnosti, uspio je marginalizirati čak i priču sa ZDS-om, temu pobačaja nije otvarao iako mu je to naložio Ustavni sud... Mislim da se takva mobilizacija sada neće moći izbjeći, prije svega zato što će DP morati gurati neku svoju agendu, pa makar razblaženu, jer će morati nešto signalizirati svojim biračima. Zbog toga će svako malo dolaziti do društvene polarizacije, zbog čega bi mogao ispaštati HDZ, jer će se stvoriti pritisak na polarizaciju u njegovim redovima. Svaki takav potez radosno će dočekati lijevi akteri i pitanje je do kada će HDZ to moći trpjeti - zaključuje.

Komentara 9

LI
lipa75
17:51 15.05.2024.

Pa ipak on i njegov kompanjon Vujnovac imaju prečeg posla.

GR
Groteska
17:45 15.05.2024.

Da, nema vremena, on nje htio odgovornost niti kao predsjednik stranke , a sada ni u izvršnoj vlasti, on je tu da muti vodu sa strane i radi za vlastite interese. Uskoro će u DP-u shvatiti da to ne ide tako. Nema uspjeha bez odgovornosti. Njihovi najvažniji ljudi nisu u vlasti, propast im je zajamčena

DA
Dajko
17:47 15.05.2024.

Pošteno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije