Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Plenković se sastao s čelnicima DP-a u kafiću u Sotinu: Nastavljaju se pregovori o sastavljanju većine

Andrej Plenković i Ivan Penava
Foto: Branimir Bradarić
1/5
03.05.2024.
u 19:26

Još traju pregovori o sastavljanju nove vlade, a politička scena od jučer je bogatija za još jedan raskol - onaj u Suverenistima. Međusobno se preko medija optužuju Vesna Vučemilović i Marijan Pavliček, ali i SDP i IDS

* Ivan Penava u Vukovaru, gdje se obilježava Dan grada, nije htio puno govoriti o tijeku pregovora 
*Andrej Plenković u je Vukovaru, rekao je da se očekuje nastavak razgovora
* Prepucavaju se i IDS i SDP 

* Žetonom godine nazvao je Marijan Pavliček stranačku kolegicu Vesnu Vučemilović koja je jučer dala ostavku na sva mjesta u Hrvatskim suverenistima. Ona mu je uzvratila da je dvostruki žeton

Tijek događaja pratite iz minute u minutu.

19:19 - Neformalno druženje DP-a i HDZ-a održalo se u kafiću Gondola u Sotinu, javlja RTL. Na tom druženju bio je i tehnički premijer Andrej Plenković te čelnici DP-a Ivan Penava, Mario Radić i Josip Dabro. Prema neslužbenim pisanjima medija, stranke su na tom sastanku približile stajališta vezana uz formiranje stabilne većine u Saboru i formiranju Vlade. Idućeg utorka slijedi novi krug pregovora, a HDZ se nada formiranju obrisa parlamentarne većine. Više OVDJE.

15:31 "Idemo na nove izbore gdje će građani odlučiti u kojem smjeru Hrvatska treba ići. To u demokratskim državama nije nešto nenormalno i ništa neuobičajeno, samo se mi u Hrvatskoj nekad čudimo onome što je primjerice u Nizozemskoj ili Belgiji najnormalnije", rekao je Peđa Grbin, dodavši kako se očito vlada ne može konstituiratu jer su razlike prevelike. 

15:24 Očekuje se nastavak razgovora. Idemo prema približavanju stajališta i pronalaženju rješenja. Cijeli je niz tema, nije baš takva faza da sve elaboriramo javno. Mislim da će nam trebati još nekoliko dana, danas je svečani dan, došli smo iskazati poštovanje Vukovarcima, a kako je to dobra prigoda, nastavit ćemo razgovore", rekao je u Vukovaru Plenković o razgovorima s Domovinskim pokretom. Više o tome OVDJE.

12:20 Ivan Penava u Vukovaru daje izjavu. 'Neću na današnji svečani dan ulaziti u takve teme. Poštujem ovaj svečani trenutak. Ovo su neke hipoteze o kojima možemo govoriti i idućim danima", odgovorio je na molbu novinara da komentira Mostov prijedlog o referendumu o manjinama. 'Razgovara se na sve strane. Kulturnim tonovima. Bez ucjena. Očekujemo da ćemo idućih dana imati podrobnije informacije", rekao je kratko o tijeku pregovora. 

11:24 Bojan Glavašević u otvorenom se pismu ob rušio na premijera Andreja Plenkovića. U njemu ga optužuje da se tijekom godina promijenio i da je pogazio sve one vrijednosti koje je propagirao kad je prije osam godina preuzeo vlast. "Ono o čemu je Karamarko mogao samo sanjati, ti pretvoraš u stvarnost", rekao mu je. Što je još napisao, čitajte OVDJE.

10:48 Predsjednik IDS-a Dalibor Paus komentirao je u četvrtak prozivke čelnika SDP-a da će IDS, koji se ne vidi u sastavljanju antikorupcijske vlade, morati račune polagati svojim biračima rekavši da se tu ne radi o antikorupcijskoj koaliciji nego "o spašavanju predsjednika SDP-a Peđe Grbina". "Pokušao je to napraviti nakon što je prepustio predsjedniku Zoranu Milanoviću volan svoje stranke na parlamentarnim izborima, pokušao je to napraviti okupljanjem neke šire koalicije koja bi bila neprincipijelna, a sada pokušava prebacivanjem krivice na ostale dionike u tom procesu jednostavno skinuti sa sebe odgovornost", ocijenio je Paus dodavši da Grbin "ne može pobjeći" od odgovornosti za rezultat koalicije "Rijeke pravde" koji su ostvarili na parlamentarnim izborima. Podsjetio je da je IDS bio na prosvjedu protiv imenovanja Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika i protiv lex AP-a, kao uostalom i sve ostale lijevo liberalne stranke. "Mislim da se u ovom slučaju ne radi o antikorupcijskoj koaliciji već se tu radi o spašavanju Peđe Grbina odnosno njegove kože", ustvrdio je predsjednik IDS-a.

Predsjednik SDP-a Peđa Grbin izjavio je u srijedu u Puli da nemaju pravo odustati od antikorupcijske koalicije, da su SDP-ove pozicije tu jasne, ali se o tome moraju izjasniti Domovinski pokret i IDS. Referirajući se na IDS koji se ne vidi u sastavljanju antikorupcijske vlade budući da "nema suglasja oko niza zakona", Grbin je istaknuo da će IDS morati račune polagati svojim biračima.

8:40 U NSB-u je u tijeku sjednica Vlade. Pratite je OVDJE.

8:35 "Nečuvena dekonstrukcija iz Mosta! Upozoravam: jednom zajamčena ustavna jamstva manjina ne mogu se na ovaj način oduzeti", na Facebooku je napisao Branko Smerdel nakon prijedloga Mosta o referendumu na kojem bi se odlučivalo o manjinama, odnosno o tome da oni više ne mogu glasati o imenovanju vlade i donošenju proračuna, ali bi zauzvrat dobili pravo veta na zakone koji se tiču pripadnika manjina. Više o tome OVDJE.

8:30 Andrej Plenković danas će biti u Vukovaru na Danu grada. Tamo će davati izjave.

8:00 "Sve je otvoreno. Sve opcije su otvorene, razgovara se sa svim stranama s puno uvažavanja, bez ucjenjivanja", rekao je jučer Ivan Penava u Borovom selu na obilježavanju  33. obljetnice pogibije dvanaest redarstvenika. Kazao je i kako su oni za opciju konstrukcije vlade ali i za opciju novih izbora. 

7:00 Bivša inistrica vanjskih poslova Vesna Pusić jučer je na N1 da je domaća situacija puno opasnija nego što se čini. "Nalazimo se u velikoj opasnosti da stranka s malim rezultatom povuče Hrvatsku prema ekstremnoj desnici i tome se treba suprotstaviti. Ovo bi bio trenutak za potez predsjednika Republike da kaže da je Hrvatskoj potrebna Vlada nacionalnog spasa u kojoj će se dogovoriti četiri ili pet stvari koje će se napraviti i nakon toga treba ponovno ići na izbore. To bi bila Vlada SDP-a i HDZ-a i koja ne bi mogla biti dugoročna, ali bi mogla spasiti Hrvatsku od ekstremne situacije i ruskih utjecaja otvorene desnice", rekla je.

6:00 Vesna Vučemilović podnijela je jučer neopozivu ostavku na sve dužnosti u Hrvatski suverenistima, što se nije svidjeli ostalim u stranci, pa ni Marijanu Pavličeku koji joj je rekao da su mandate dobili na antikorupcijskoj platformi. Na pitanje što ako je izbace iz stranke Vučemilović je odgovorila. "Ako žele, neka me izbace, to je njihovo pravo", rekla je za Dnevnik Nove TV. Komentirala je i izjavu da je "žeton godine". "To je retorika koja nije primjerena i neosnovana je, ali sve je počelo onom mojom izjavom da ja ne dozvoljavam nikome da pregovara u moje ime sa strankama ljevice i očito to nekima nije dobro sjelo", tvrdi te ističe: "Ja sam vrlo jasno rekla s kim ne želim i neću, nakon toga sam postala žeton, ali ja od svojih principa ne odustajem". Nešto ranije poručila mu je da je dvostruki žeton.

VIDEO/FOTO Spektakl na hrvatskom nebu: Pogledajte kako su Rafalei letjeli iznad Šibenika, Zadra, Čakovca

Andrej Plenković i Ivan Penava
1/19

Komentara 12

MO
MOSAD
10:12 03.05.2024.

V.Vučemilović je i te kako pametna žena.Shvatila je da projekt RASPUDIĆ zajedno sa cilim MOSTOM koristi iskljucivo ekstremnoj,primitivnoj,zaostaloj i krezuboj ju desnici predvodenoj ZM.Gosp.Vesna samo hrabro NEBOJTE SE!!

TR
Trisestrice
14:23 03.05.2024.

A sto Penava uopce ima razgovarati sa ljevicom? Ako se ne moze dogovoriti sa HDZom, uvjek postoje novi izbori pa sto bude. Ili je on imao nekakav dogovor sa Milanovicem pa sada nije siguran sto bi DPu bilo najbolje.

MA
majeltomoguce
17:02 03.05.2024.

Zašto malo-malo spominjete izjave Glavaševića koji nije ušao u sabor sa onim izborima?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije