Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
LEŠKOVIĆ ZA VL

Bivši vatreni: 'Iz Indije sam pratio HNL koji nije mogao biti napetiji. Jedna stvar je u svemu najljepša'

Split: Nogometaši uo?i po?etka kvalifikacijske utakmice
Ivo Cagalj/PIXSELL
04.05.2024.
u 14:10

Impresivan je i popis pričuvnih igrača s našega popisa koji su nastupali za oba najveća hrvatska rivala ove sezone, također s nizom reprezentativaca. Jedan od njih, na kojega su mnogi možda već zaboravili, 33-godišnji je Našičanin Marko Lešković. Trag nas je u potrazi za Markom odveo do indijskoga grada Kochija, gdje je igrao posljednje tri godine i kao kapetan predvodio momčad Kerala Blastersa, ali Marko nam se ipak javio iz – Osijeka.

Sastavljajući idealnu momčad od igrača Rijeke i Dinama – koji su usto bili i hrvatski reprezentativci – suočili smo se u startu s neočekivanim problemom: nemamo golmana! Tako je izbor pao na sadašnjeg vratara Dinama, Đakovčanina Ivana Nevistića, koji je branio u Rijekinim mlađim kategorijama te u Rijekinim seniorima u sezoni 2020./2021. Zanimljivo, 25-godišnji Nevistić u HNS-u je prošao sve selekcije od U-14 do U-21, ali za sada još nije bio kandidat za A reprezentaciju.

Rekordan transfer Kramarića

Ta naša idealna momčad satkana je doista od najfinijega materijala, s niz zvijezda koje su Hrvatsku predstavljale na svjetskim i europskim prvenstvima; izuzeci su samo Nevistić i Leovac. Najveće ime među njima svakako je Andrej Kramarić, igrač ponikao u Dinamu, a afirmiran u Lokomotivi i u Rijeci. Kramarićev transfer u Leicester City još uvijek je najveći u povijesti Rijeke, a u toj sezoni 2014./2015. Andrej je bio najbolji strijelac Hrvatske lige s 21 pogotkom, samo u jesenskom dijelu prvenstva.

GALERIJA Dinamo i Hajduk u borbi za vatrenog koji je radio probleme velikanu

Split: Nogometaši uo?i po?etka kvalifikacijske utakmice
1/17

Impresivan je i popis pričuvnih igrača s našega popisa koji su nastupali za oba najveća hrvatska rivala ove sezone, također s nizom reprezentativaca. Jedan od njih, na kojega su mnogi možda već zaboravili, 33-godišnji je Našičanin Marko Lešković. Trag nas je u potrazi za Markom odveo do indijskoga grada Kochija, gdje je igrao posljednje tri godine i kao kapetan predvodio momčad Kerala Blastersa, ali Marko nam se ipak javio iz – Osijeka.

– Sezona u Indiji završena je prije nekoliko dana pa sam se vratio kući. Dok sam bio i Indiji, gledao sam utakmice Hrvatske lige. Ubuduće ću ih pratiti s manje udaljenosti, jer u Indiji mi je ugovor istekao, a zbog obitelji ne namjeravam više ići tako daleko od kuće – kazao nam je Lešković, koji je u karijeri igrao za sva četiri hrvatska kluba koja se za nešto bore ove sezone; Dinamo, Rijeku, Osijek i Lokomotivu.

Četiri nastupa za Hrvatsku

Pritom ima i četiri nastupa za hrvatsku reprezentaciju.

– Od sva četiri moja bivša kluba, ja navijam za Osijek. Ipak je to moj grad, klub u kojem sam počeo, tu je i moj kum Vedran Jugović, i želim im uđu u Europu. A Rijeka ili Dinamo? Nema ništa ljepše od ovoga da se u međusobnoj utakmici pred kraj prvenstva odlučuje o prvaku. To su dvije najbolje momčadi u Hrvatskoj i možemo očekivati jako dobru utakmicu – dodao je Marko Lešković, koji kombinirano s Dinamom i Rijekom ima čak šest trofeja.

Među igračima koji su nastupili za oba kluba brojni su i stranci, poput Mitua iz Rumunjske, Alispahića, Šašivarevića i Krstanovića iz BiH, Australca Bosnara, Makedonca Ristovskog, Portugalca Rubena Lime, Austrijanca Dilavera. Švicaraca Drmića i Gavranovića...

Mnogi su možda zaboravili i kako je jedan od najvećih Dinamovih igrača svih vremena, pokojni Stjepan Lamza, povratak ozbiljnom nogometu nakon teške ozljede zadobivene 1967. godine pokušao ostvariti u Rijeci u sezoni 1968./1969., no skupio je samo tri nastupa. Drugi veliki ljubimac Dinamovih navijača Mislav Oršić također je bio Rijekin igrač, u sezoni 2014./2015., ali nije ostvario nijedan nastup, nego je iz Rijeke išao na posudbe u Celje i u Južnu Koreju.

VEZANI ČLANCI:

Među igračima oba kluba nalaze se poznati otac i sin hrvatskog nogometa: Sejad Halilović bio je igrač Rijeke u sezoni 2002./2003., a njegov sin Alen, nekada velika tinejdžerska zvijezda Dinama, na Kvarner je došao točno dvadeset godina nakon oca. Za Rijeku ima 11 nastupa.

Među igračima Rijeke danas su četvorica bivših igrača Dinama, Dilaver, Čabraja, Pjaca i Niko Janković, čija je priča zaista već sad posebna. Taj 22-godišnji vezist u seniorskoj je karijeri već promijenio pet klubova – Dinamo, Slaven Belupo, Goricu, mostarski Zrinjski i Rijeku, a već sada se može pohvaliti da je bio suigrač s nizom velikih zvijezda hrvatskog nogometa: u Dinamovoj mladoj momčadi igrao je s Josipom Šutalom i Gvardiolom, u prvoj momčadi s još petoricom osvajača svjetskih medalja, Livakovićem, Jakićem, Oršićem, Majerom i Petkovićem, pa onda i s Lukom Ivanušecom. Jankovićev je suigrač srebrni reprezentativac Pjaca pa reprezentativci Labrović i Pašalić, svlačionicu je dijelio i s novim vatrenim Kotarskim u Gorici, ali i s budućim vatrenim, dinamovcem Petrom Sučićem u Zrinjskom. Janković će jednoga dana imati što o svojim suigračima pričati svojoj djeci...

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije