Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 122
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIT ĆE PRIVREMENO OBUSTAVLJEN PROMET

Ove nedjelje kritična masa izlazi na ulice Zagreba: 'Više bicikla, manje gužve'

Foto: Sindikat biciklista
1/2
04.05.2024.
u 08:00

Ova biciklistička vožnja nije sportska utrka i svi su pozvani, a vozit će se polako uz privremeno zaustavljanje prometa i pod pratnjom policije

– Porast broja osobnih automobila i taxi vozila na prometnicama, posjedovanja automobila u kućanstvima (čak dva ili više) i nedostatna kvaliteta javnog prijevoza koja ga ne čini poželjnim, razlozi su kroničnog preopterećenja prometnica koje je postalo jedan od ključnih problema života u gradu Zagrebu i okolici – upozoravaju iz Sindikata biciklista.

– Gužve su postale neizdržive, a rješenja poput ulaganja u bolji javni prijevoz neophodna, ali iziskuju puno vremena i novca. Nova biciklistička infrastruktura i prilagodba postojeće prometne mreže zbog veće sigurnosti za biciklistički promet je nužnost za jačanje održivog prometa, odnosno povećanje udjela broja biciklista i posljedično smanjenje prometnih gužvi, buke i zagađenja kao i stvaranje ugodnije životne sredine – pozivaju da u nedjelju 5. svibnja se svi zainteresirani pridruže kritičnoj masi - biciklističkoj povorci s ciljem promocije bicikla kao ekološkog i atraktivnog gradskog prijevoznog sredstva i ukazivanja na potrebu poboljšanja biciklističke infrastrukture u gradu Zagrebu.

Dodatno, iz udruge skreću pozornost na važnost poštivanja prometnih propisa i uvažavanja svih sudionika u prometu, osobito pješaka koji su najranjivija skupina, te pozivaju građane da vožnjom na kritičnoj masi osvijeste potrebu dijeljenja ulica s motornim prometom jer je bicikl "ravnopravno prometno sredstvo kojim se vozimo na posao, fakultet, tržnicu, knjižnicu, u školu".

VEZANI ČLANCI:

Okupljanje je od 17 sati na Trgu Marka Marulića kod spomenika Marku Maruliću. Kreće se u vožnju u 17:30 rutom: Ulica Jurja Žerjavića - Trg kralja Petra Svačića - Ulica Eugena Kumičića - Ulica Antuna Mihanovića - Haulikova ulica – Ulica Grgura Ninskog - Glavni kolodvor – Ulica kneza Branimira - Petrinjska ulica – Ulica Pavla Hatza – Ulica kneza Mislava - Trg žrtava fašizma – Boškovićeva ulica – Ulica Andrije Hebranga - Trg Republike Hrvatske - Trg Franklina Roosevelta - Savska cesta – Prisavlje – Ulica Trnjanska struga VI - Ulica Trnjanska struga V – Slavonska avenija – Ulica Hrvatske bratske zajednice – Ulica grada Vukovara – Miramarska cesta - Čazmanska ulica. Na kraju biciklističke povorke organizirano je okupljanje i druženje u parku kod kluba Route 66.

FOTO Ovo će biti novo središte Zagreba 2026.: Pogledajte kako napreduju 80 mil. € vrijedni radovi

1/39

Komentara 1

EV
Evojesam
09:54 05.05.2024.

Prije nego svi ti "biciklisti" izadju na cestu trebali bi proci skolu za voznu biciklom jer ove prikaze na biciklima sto vidjamo svakodnevno ce poginuti prije sljedeceg rodjendana

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije