Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
po prvi puta, meow!

Odlične vijesti za obožavatelje! Zagreb organizira javno gledanje Eurosonga, evo detalja

Zagreb: Baby Lasagna je ovogodišnji pobjednik Dore i predstavljat će Hrvatsku na Eurosongu
Foto: Marko Prpic/PIXSELL
1/29
05.05.2024.
u 09:46

Baby Lasagna jedan je od favorita ovog najvećeg svjetskog televizijskog glazbenog natjecanja na kojemu će nastupiti predstavnici 37 zemalja.

Grad Zagreb prvi put organizira javno gledanje finala Eurosonga koje će se održati u subotu, 11. svibnja, s početkom od 20:00 sati na Europskom trgu. Hrvatsku će na ovogodišnjem Eurosongu predstavljati Baby Lasagna, mladi glazbenik pravog imena Marko Purišić, s pjesmom Rim Tim Tagi Dim koji je uvjerljivo pobijedio na Dori osvojivši najviše glasova žirija i publike.

Baby Lasagna jedan je od favorita ovog najvećeg svjetskog televizijskog glazbenog natjecanja na kojemu će nastupiti predstavnici 37 zemalja. Ovogodišnje 68. Izdanje Eurosonga održava se u švedskoj Malmö Areni 7., 9. i 11. svibnja, nakon što je na prošlogodišnjem natjecanju pobjedu odnijela njihova predstavnica Loreen. Osim na Europskom trgu, Eurosong će se moći pratiti na više lokacija u Zagrebu.

POVEZANI ČLANCI:

Da će im Baby Lasagna za 20. rođendan pokloniti pobjedu na Eurosongu u švedskom Malmöu, nadaju se članovi hrvatske udruge obožavatelja te popularne manifestacije s kojima smo razgovrali prije nekoliko dana. Ove godine, naime, Eurofest Hrvatska slavi dva desetljeća postojanja, a trenutačno broje četrdesetak članova, među kojima, kaže predsjednik udruge Tomislav Krizmanić, ima i ljudi iz Poljske, Španjolske i Njemačke.

Članovi su i suosnivači OGAE International, organizacije koja se sastoji od 42 kluba obožavatelja Eurosonga s cijelog kontinenta, pa i šire, a upravo ona priređuje i poznato predeurovizijsko natjecanje na kojoj pjesme boduju zagriženi fanovi. Onaj koga skupina od gotovo 6000 članova smjesti na prvo mjesto najčešće bude i pobjednik Eurosonga, a ovoga puta titula je pripala upravo Marku Purišiću i njegovu hitu "Rim Tim Tagi Dim".

KVIZ Jeste li najveći eurovizijski znalac? Pokažite znanje u našem kvizu!

 

 

– Najprije se 37 pjesama svede na top deset, a onda se glasa. Nema posebnih kriterija, svatko glasa prema svom ukusu, ali često pogodimo. Ovog puta žestoka se borba vodila između Italije i Hrvatske, koja je ipak osvojila više bodova i to je prvi put da smo pobijedili. Dosad smo najčešće završavali s nula bodova pa ne možemo biti sretniji i ponosniji što smo ponovno u igri – ističe Krizmanić, koji je predsjednik udruge od osnutka, posljednje dvije godine član je i žirija Dore, a poznat je i kao jedan od edukatora u Zoološkom vrtu.

Baby Lasagna, koji slovi za jednog od favorita, dodaje, ima goleme šanse za pobjedu, no tu je i opaka konkurenciju, za koju se govori da je među najjačima dosad. Publika će Hrvatsku, smatra, nagraditi odličnim bodovima, no problem bi mogao stvoriti žiri. Bio je to, dodaje, slučaj i lani, kada je prema glasovima publike vodio Käärijä, ali je zahvaljujući žiriju pobijedila Loreen što je Švedskoj omogućilo domaćinstvo.

GALERIJA: Baby Lasagna odradio drugu probu, isječak osvanuo na društvenim mrežama

Zagreb: Baby Lasagna je ovogodišnji pobjednik Dore i predstavljat će Hrvatsku na Eurosongu
1/44

A da će iduće godine zemlja domaćin biti upravo Hrvatska priželjkuje te svojim nazivom insinuira i grupa obožavatelja "Baby Lasagna: Winner of Eurovision". Broji više od 5600 članova iz naše zemlje, ali i inozemstva, među kojima je i sam hrvatski predstavnik, a čim je prvi put čuo ritmove "Rim Tim Tagi Dima", osnovao ju je Paco Dedić, koji se, kaže, s pjesmom i poistovjetio.

– Lani u listopadu iz Hrvatske sam se odselio u Beč. Dugo sam to planirao, dvoumio se, ali jednostavno sam morao to učiniti. Jako mi je teško pao odlazak iz rodne zemlje, ali i odvajanje od obitelji i prijatelja, tako da emocionalno razumijem svaku riječ koju je Marko opjevao – kaže Dedić. Magistar turističkog menadžmenta i sam je kantautor, a Baby Lasagna potaknuo ga je, kaže, da od toga ne odustane.

POVEZANI ČLANCI:

– Konkurencija je ove godine vrlo ozbiljna, ali Baby Lasagna ima dobre šanse. Mi od prvog dana vjerujemo da će dati sve od sebe i odraditi odličan nastup. Svakodnevno pratimo komentare na društvenim mrežama, a fanovi koje ima diljem svijeta oduševljeni su – ističe Dedić.

Uz tematski kviz i karaoke

Praćenje izbora za pjesmu Eurovizije već četvrtu godinu na Velesajmu organizira i zabavni park Amazinga. Ulaz je besplatan, no sjedeća je mjesta potrebno rezervirati, a u cijenu od šest eura uključeno je i piće dobrodošlice. Prijenos će sva tri dana biti projiciran na velikom LCD videozidu, a dok iščekuju proglašenje pobjednika, posjetitelji će svoje znanje o Euroviziji moći provjeriti u petak uz tematski kviz. Oni najhrabriji mogu se i sami popeti na pozornicu te okušati u pjevanju uz karaoke.

Praćenje finala organizira se i u dvorištu Medike u Pierottijevoj 11, gdje ga organizira kolektiv House of Flamingo. Ulaznica stoji pet eura, nabaviti se može online na internetskoj stranici CoreEvent, a nakon proglašenja pobjednika posjetitelje čeka i Eurosong afterparty u Attacku.

A natjecanje u kojemu za pjesmu Eurovizije konkurira čak 37 zemalja uz male, ali i velike ekrane prikovat će nas, podsjetimo, u utorak, četvrtak i subotu.

VIDEO Baby Lasagna opet je prvi na kladionicama! Ovako stoji njegova konkurencija

Komentara 8

Avatar memento mori
memento mori
10:07 05.05.2024.

Mene i dalje zanima zašto je ušao kao rezerva!? Tko sve sjedi u tim žirijima u Hrvatskoj?! 🤔 Sretno Marko!

Avatar KorisnikZa2Kn
KorisnikZa2Kn
09:42 05.05.2024.

tko ce to uopce gledati, stvarno mu u glavi nema vozaca

DA
dario5555
12:24 05.05.2024.

Možemovci ne naprave doček Hrvatskim reprezentacijama(nogomet,vaterpolo...)al se sprema GLEDANJE televizije i prijenis parade u Švedskoj....zastrašujuće

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije