Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 119
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OBNOVA DO 2026.

Napokon počinje rekonstrukcija Doma sportova: Objavljeni detalji i izvođač 30 milijuna eura vrijednog projekta

storyeditor/2024-05-02/PXL_200224_110401422.jpg
Foto: Jurica Galoić/Pixsell
1/12
03.05.2024.
u 09:28

Odabran je konzorcij triju tvrtki iz Hrvatske i BiH koje imaju rok od 18 mjeseci za sanaciju dvorana 1, 3 i 4

Počinje obnova Doma sportova. Veliki projekt rekonstrukcije jedne od ključnih zgrada sportske infrastrukture u metropoli trebao bi započeti tijekom lipnja ili srpnja, odnosno ovoga ljeta. "Napokon", reći će svi koji obećanja o obnovi dvorane slušaju već dulje od desetljeća. Zagrebački potres prije četiri godine gotovo je potpuno onesposobio zdanje na Trešnjevki.

Tada je i započeo dug proces do početka obnove s milijun peripetija, ali i milijunskim poskupljenjima. Podsjetimo, prije tri godine govorilo se o iznosu od 11 milijuna eura, lani pak o svoti od 18 do 20 milijuna, da bi natječaj za izvođača radova raspisan u prosincu prošle godine kao procjenu vrijednosti naveo 25 milijuna eura bez PDV-a. U međuvremenu, rok za dostavu ponuda nekoliko je puta produljen, a u konačnici u ožujku su pristigle dvije, obje iznad procijenjene vrijednosti natječaja.

POVEZANI ČLANCI:

Sredinom travnja Grad se odlučio i s maksimalnih 100 bodova odabrao ponudu zajednice triju tvrtki, a riječ je o BBR Adriji iz Zagreba, Degal tehnici iz Virovitice te Heringu iz Širokog Brijega i Ploča. Oni su ponudili iznos od 29,65 milijuna eura bez PDV-a. Uz njihovu, na natječaj je pristigla još samo zajednička ponuda tvrtki Kamgrad i Tehnika u vrijednosti od 38,9 milijuna eura, također bez PDV-a. Rok za dovršetak radova je 18 mjeseci, odnosno godinu i pol, pa bi, prođe li sve u redu i ne bude li žalbi, radovi trebali početi ovoga ljeta, a Dom sportova zasjati u novom ruhu do 2026. godine.

Foto: Instagram

A što će se sve uređivati? Ovim je natječajem pokrenuta tzv. faza 1, koja uključuje rekonstrukciju i sanaciju dvorana 1, 3 i 4, odnosno veći dio posla. Faza 2 pak obuhvaća sanaciju dvorane 2, što se isto priprema. Za vrijeme radova brojnim sportašima koji koriste ovo zdanje to će biti otežano te će se morati iseliti u ostale objekte, no prema projektu obnove postoji mogućnost da se tri dvorane koje će biti u obnovi jedna po jedna puštaju u funkciju i prije dovršetka cijelog posla.

POVEZANI ČLANCI:

– Pokrenut ćemo obnovu Doma sportova ove godine, iako to nećemo moći financirati iz Fonda solidarnosti jer Europska unija sportsku infrastrukturu ne smatra vitalnom, s čim se mi ne slažemo. Nastavljamo s investicijama i povećavamo ulaganja u infrastrukturu, koja u većini slučajeva nije taknuta od Univerzijade '87., osim gradnje Arene Zagreb, kojoj svi koncerti i događanja u godini jedva pokriju režije – kazao je gradonačelnik Tomislav Tomašević u veljači ove godine.

Prošloga je ljeta nakon četiri desetljeća uređen plato s fontanom ispred dvorane, a na Trgu Krešimira Ćosića godinu ranije energetski je obnovljeno i Zimsko plivalište Mladost. U međuvremenu, dovršena je i privatna investicija u bivši hotel Panorama, koji je postao Zonar. Uz Dom sportova, do 2026. Trešnjevčanima bi u kvartu u novom ruhu trebao zasjati i stadion u Kranjčevićevoj. Zbog birokracije i žalbi proces se oduljio pa bi se, umjesto početkom ove godine, u 12 mjeseci duge radove, prema najavama, trebalo krenuti početkom sljedeće godine.

VIDEO Nina Obuljen Koržinek o snošenju odgovornosti

Ključne riječi

Komentara 1

D1
Dinamo 1982
14:24 03.05.2024.

Bojim se da bu Možemo sljedeće godine pali s vlasti, pa bu nove vlasti zaustavile gradnju i Paromlina i Kranjčevićeve i Doma sportova jer to je Hrvatska priča i jal. Ne zanima me ideologija, ko je odakle, tko je lijevo, desno tko je LGBT aktivist. Zanima me da se nekaj gradi . Svi živimo u Zagrebu i to je naš grad, grad svih nas. Makar bi umjesto knjižnica i dvorana, više trebala dječja bolnica, mostovi preko Save....no to je druga priča.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije