Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROPAO TERMINAL

Rusija zamrznula milijune stranih banaka nakon što su sankcije zaustavile projekt

FILE PHOTO: An exterior view shows an office building, which houses the Russian headquarters of Deutsche Bank, in Moscow
MAXIM ZMEYEV/REUTERS
19.05.2024.
u 02:00

Postupak je pokrenuo RusChimAllianz, podružnica Gazproma koja upravlja LNG terminalom na Baltičkom moru. Tvrtka potražuje 239 milijuna eura od Deutsche Banka, objavila je u subotu ruska državna novinska agencija TASS.

Arbitražni sud u St Petersburgu zamrznuo je sredstva nekoliko banaka u Rusiji, uključujući njemačke banke Deutsche Bank i Commerzbank, nakon što je zbog sankcija propala planirana izgradnja terminala za koju je jamčio Deutsche Bank.

Postupak je pokrenuo RusChimAllianz, podružnica Gazproma koja upravlja LNG terminalom na Baltičkom moru. Tvrtka potražuje 239 milijuna eura od Deutsche Banka, objavila je u subotu ruska državna novinska agencija TASS.

Blokirana sredstva su vrijednosni papiri Deutsche Banka i drugih tvrtki u kojima banka ima udjele, kao i nekretnine i novac na bankovnim računima. Ta sredstva predstavljaju samo dio sredstava banke u Rusiji.Sud je već ranije zamrznuo račune i sredstva talijanske banke Unicredit u Rusiji. Drugi vjerovnici također su pogođeni ovom odlukom.

Ovaj potez dolazi nakon što je otkazana gradnja terminala zbog uvođenja zapadnih sankcija Rusiji a za koje su banke financijski jamčile. RusChimAllianz također potražuje 444 milijuna eura od Unicredita, pa je sud oslučio da se zamrznu sredstava banke od 463 milijuna eura.

RusChimAllianz je 2021. zaključio ugovor s njemačkom industrijskom grupacijom Linde i graditeljskom tvrtkom Renaissance Heavy Industries za gradnju terminala. RusChimAllianz navodno je unapriejd platio Lindeu.

 

Ključne riječi

Komentara 1

SE
Serengeti
10:33 19.05.2024.

Tako je svugdje u svijetu. Ako si u kreditu bio jamac, tebi sjedne banka na račun ako onaj koji je uzeo kredit ne može vratiti dug.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije