Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 84
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TURISTIČKA IDILA U OPASNOSTI

Panika među stanovnicima hrvatske hit destinacije: 'Za iznajmljivače je ovo propast, jednostavno kaos'

Plaža u Petrčanima
Foto: Dino Stanin/PIXSELL
1/3
04.05.2024.
u 11:26

Mještani Kožina i Petrčana strahuju da će radovi na novom raskrižju i kanalizaciji uništiti turističku sezonu. Apartmani su prazni zbog buke bagera, a promet je u kaosu, kazuju. Unatoč obećanjima, mještani su skeptični da će se situacija popraviti.

Mještani Kožina i Petrčana kod Zadra strahuju za turističku sezonu. Ne zato što misle da neće biti gostiju, već su uvjereni da će ih potjerati prašina i buka bagera. Traže prekid radova tijekom ljeta, a na dogovor gradske tvrtke i izvođača radova čeka se mjesecima.

Naime, ondje se radi novo raskrižje, ali i kanalizacija. Na koju se čekalo od sredine devedesetih godina. Zato iznajmljivači u zadarskom Diklu ne spavaju mirno. Apartmani im zasad zjape prazni. "Ja sam zatvorio do 1. 7. , jer ne želim ih maltretirati ovdje", kaže za Dnevnik Goran Barešić, vlasnik apartmana.

Pomirio se, kaže, s činjenicom da mu ova sezona neće biti rekordna. Iako bi se bageri s ove lokacije trebali maknuti polovinom lipnja. A kad se kopa, onda se ispod zemlje nerijetko i pronađu ostaci iz nekih davnih vremena. "Radi se o dijelovima jedne ogromne rimske vile, čiji su dijelovi nađeni još prije 40 godina upravo na mjestu gdje mi stojimo", kaže arheolog Smiljan Gluščević.

U susjednom Kožinu arheolozi posla zasad nemaju, ali priča je ista. Osim što je drugi izvođač radova. A na jednoj od najprometnijih zadarskih prometnica, onoj prema Ninu – nepregledne kolone vozila. Petrčanci u strahu. Kažu da se 80 posto mještana bavi turizmom, ne prekinu li se radovi tijekom ljeta, ne piše im se dobro.

VEZANI ČLANCI:

"Za nas ovo znači propast što se tiče iznajmljivača, kolaps u prometu, nema oznake, nema smjernica, nema zabrane parkiranja. Ovo je, jednostavno rečeno, kaos", poručila je Silvana Lisica Štokan, predsjednica MO Petrečane. Pisali su izvođaču radova, Gradu, Odvodnji. Obećanje su dobili, ali u njega ne vjeruju dok se bageri ne maknu s terena. "Obećanje ludom radovanje. Eto što, a što drugo reći?", dodaje Lisica Štokan.

Iako su iz zadarske Odvodnje mjesecima govorili da turistička sezona nije izvanredna situacija, u petak pišu da radova na aglomeraciji u sezoni ipak ne bi trebalo biti. Dostavljaju i dokument s odlukom Gradskog vijeća. Izvođač radova, pak, dodaje za Dnevnik, dok ne dobije crno na bijelo dokument, s radovima ne smije stati. S obzirom na to da je riječ o višemilijunskom EU projektu.

"Znači, investitor je taj koji nas treba obavijestiti o obustavi radova i u kojem roku. Ovo je već ušlo u kratak rok do obustave ako je bude jer još uvijek nismo dobili nikakvu obavijest", rekao je izvođač radova Mladen Ninčević. Tvrdi još i da je od studenoga upozoravao da će doći do pobune mještana. Dodaje i da iz Grada i Odvodnje odugovlače situaciju na štetu izvođača.

FOTO/VIDEO Muškarci opet klečali s krunicom na trgu, prosvjednici im poručili: 'Moje tijelo, moj izbor'

Plaža u Petrčanima
1/51

Komentara 2

ZA
zagabria5
12:32 04.05.2024.

Problem sa medijima danas je da im nitko ništa više ne vjeruje. Ja medije čitam kao nekad strip, zabavno je i znam da ništa nije istina

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije