Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 115
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
CAMERON U KIJEVU

Hoće li Ukrajina koristiti nove rakete za napad na teritorij Rusije? 'Apsolutno imaju pravo na to'

Britain's Foreign Secretary Cameron visits Lviv
Foto: ROMAN BALUK/REUTERS
1/3
03.05.2024.
u 13:30

Cameron, koji je vodio Ujedinjeno Kraljevstvo od 2010. i 2016. kao premijer, a vratio se u prve političke redove tek prije nekoliko mjeseci, susreo se s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i predsjednikom Volodimirom Zelenskim u svom drugom posjetu Kijevu kao ministar vanjskih poslova.

Britanski ministar vanjskih poslova David Cameron obećao je u četvrtak tri milijarde funti (3,74 milijarde dolara) godišnje vojne pomoći Ukrajini "sve dok bude potrebno" i  dodao da London nema ništa protiv da se oružje koristi unutar Rusije. "Dat ćemo tri milijarde funti svake godine koliko god dugo će to biti potrebno. Upravo smo stvarno ispraznili sve što možemo u smislu davanja opreme", rekao je u intervjuu za Reuters tijekom posjeta Kijevu, dodajući da je paket pomoći bio najveći iz Ujedinjenog Kraljevstva do sada.

"Nešto od toga (opreme) stiže u Ukrajinu upravo danas, dok sam ja ovdje", rekao je.

Cameron je rekao da Ukrajina ima pravo koristiti oružje koje joj je dostavio London za napade na mete unutar Rusije te da o Kijevu ovisi hoće li to učiniti. "Ukrajina apsolutno ima to pravo. Baš kao što Rusija napada unutar Ukrajine, sasvim se može razumjeti zašto Ukrajina osjeća potrebu osigurati mogućnost da se brani", rekao je Cameron Reutersu.

VEZANI ČLANCI

Cameron, koji je vodio Ujedinjeno Kraljevstvo od 2010. i 2016. kao premijer, a vratio se u prve političke redove tek prije nekoliko mjeseci, susreo se s ukrajinskim ministrom vanjskih poslova Dmitrom Kulebom i predsjednikom Volodimirom Zelenskim u svom drugom posjetu Kijevu kao ministar vanjskih poslova.

Glavni britanski diplomat proslavio je objavljivanje dugo odgađanog paketa pomoći od 60 milijardi dolara od strane Kongresa SAD-a. "To je apsolutno ključno, ne samo u smislu oružja koje će donijeti, već i poticaja moralu koji će donijeti ljudima ovdje u Ukrajini."

Međutim, Cameron nije izravno odgovorio na pitanje kako misli da bi mogući reizbor republikanskog kandidata Donalda Trumpa za Bijelu kuću mogao utjecati na američku potporu Ukrajini. Trump i tvrdokorni republikanci u Kongresu protive se daljnjoj pomoći Ukrajini, uz moguću iznimku zajma. "Nije na nama da odlučujemo koga će Amerikanci izabrati za svog predsjednika - mi ćemo raditi s bilo kime tko će to biti", rekao je Cameron.

FOTO Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini

Britain's Foreign Secretary Cameron visits Lviv
1/17

Komentara 4

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
03:22 04.05.2024.

Ruski najveći prihodi u međunarodnoj ekonomskoj razmjeni su od prodaje sirove nafte, naftnih derivata i plina. Najveća ruska kompanija u tom području je Gazprom. Ona je prema međunarodnim financijskim standardima (IFRS) objavila svoj izvještaj za 2023. godinu u kojem je iskazala gubitak od 6,7 milijardi dolara za razliku od 2022. u kojoj je imala dobit od 13 milijardi dolara. To je rezultat ruskog napada na Ukrajinu i prekida/smanjenja ekonomskih veza s većinom europskih država.

XA
xaron
22:01 03.05.2024.

Izgleda da se malo ko sječa kako je otišao ovaj Cameron a i članak izbjegava da to pomene. Organizirao je referendum o BREXITU “ nadajuči” se da če propasti. Kako je sve krenulo u drugom pravcu, morao je podnijeti ostavku, ali se brzo vratio i nastavio pametovati u svom starom stilu. On je (ne)oprevdano računao na kratko sječanje javnosti, .

FU
Fusnota
14:10 03.05.2024.

Da li Ukrajina ima pravo na obranu??

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije