Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Ciklus HGM-a „Mladi za mlade“ 15. svibnja u Lisinskom predstavlja laureate Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika Zagreb 2023.

Mladi za mlade
03.05.2024.
u 14:53

Hrvatska glazbena mladež (HGM), koja ove godine slavi veliku, 70. obljetnicu postojanja, u suradnji s Glazbenom mladeži Zagrebačke županije, zaokružuje 32. sezonu s mladim glazbenicima u ciklusu „Mladi za mlade“.

U svom ciklusu „Mladi za mlade“ Hrvatska glazbena mladež promovira najbolje mlade glazbenike. Program izvode učenici glazbenih škola te studenti Muzičke akademije u Zagrebu, dobitnici Rektorove i Dekanove nagrade, laureati međunarodnih i državnih natjecanja, dobitnici nagrada Ivo Vuljević i dr. Mladoj publici predstavljaju se izvođači njihove generacije, a mladi glazbenici osim promocije stječu svoju publiku.

HGM svojim programima želi pridonijeti svestranom razvoju i unaprjeđenju svih oblika kulturnih sadržaja za djecu i mladež diljem Hrvatske, s posebnim naglaskom na glazbu. Dosad je održano pet koncerta u ciklusu, a pred publikom je posljednji u ovom ciklusu koncert, plod suradnje HGM-a i Musice, Zagreb, u čijoj organizaciji je održano Međunarodno natjecanje mladih glazbenika Zagreb 2023. Posebnost tog natjecanja je to što se održava online, a ove godine, kroz tri njegova izdanja, sudjelovalo je više od 500 natjecatelja iz 24 države diljem svijeta.

Laureati Međunarodnog natjecanja mladih glazbenika nastupaju na koncertu 15. svibnja 2024., u 20 sati, u Maloj dvorani Koncertne dvorane Vatroslava Lisinskog. To su: Miroslav Popović, glasovir, Petar Vidošević, glasovir, Grigor Vidošević, violina, Paula Novosel, violina, Fran Farkaš, glasovir, Karlo Furić Glavić, glasovir, Konstantin Đoković, glasovir, Trio Modesto ₋ klavir, flauta violina te Duo RIDS ₋ flauta, harmonika.

Kako su istaknuli organizatori, zamisao i želja im je bila ostvarenje natjecanja za talentirane perspektivne mlade umjetnike diljem svijeta, koji će dobiti prigodu da putem online tehnologije predstave svoje umijeće, vještinu i ljubav prema glazbi. Osnovna ideja natjecanja je otkriti, podržati i razviti umjetnički potencijal mladih glazbenika te ga usmjeriti prema prepoznavanju i očuvanju duhovne svjetske baštine.

Podsjetimo, ciklus „Mladi za mlade“ utemeljen je 1992. u suradnji s renomiranim institucijama te predstavlja mladoj publici izvođače njihove generacije, a mladim glazbenicima pruža priliku da stječu svoju publiku, pritom promovirajući najbolje među njima. U HGM-u naglašavaju da su ponosni na ciklus „Mladi za mlade“, jer je tijekom tri desetljeća održano preko 190 koncerata na kojima je nastupilo preko 1000 mladih glazbenika, dok su desetine tisuća mladih ljudi slušali njihove izvedbe. Prvi koncerti su se održavali u Hrvatskom glazbenom zavodu, a unazad nekoliko godina u Maloj dvorani KD Vatroslava Lisinskog.

Svi koncerti prenose se putem YouTube kanala, kojem se možete priključiti prateći Facebook stranice HGM-a, @jmcroatia Mladi za mlade ili web stranice www.hgm.hr i www.gmzz.hr.

Glavni sponzor ciklusa „Mladi za mlade“ je HEP, a ostali podupiratelji su: Muzička akademija u Zagrebu, Ministarstvo kulture i medija RH, Grad Zagreb - Gradski ured za kulturu i civilno društvo, Glazbena mladež Split, Ženski klub Lions Club Kontesa Nera, Glazbena škola u Varaždinu, glazbene škole „Fortunat Pintarić“ iz Koprivnice, “Vatroslav Lisinski“ u Zagrebu, „Ivan Lukačić“ iz Šibenika te Večernji list, Press clipping i Europlakat.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije