Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
na strossmayerovu trg

Gulaš od boškarina i fuže s tartufima nude na Istravaganzi, specijalitete spremaju i slavni chefovi

Zagreb: Reportaža s festivala istarske hrane "Istravaganza"
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
1/21
16.05.2024.
u 17:18

Cilj nam je bio okupiti istarske OPG-ove, kuhare, gurmane i predstaviti posjetiteljima čari istarske kuhinje. Nismo htjeli previše širiti ponudu, bilo nam je važnije fokusirati se na kvalitetu, istaknuo je Dražen Petanjek, regionalni menadžer prodaje tvrtke Natura tartufi

Burger s istarskim ombolom i sirom s tartufima ili gulaš od boškarina sa šurlicama. Fuži u umaku od crnih tartufa iz koluta sira Grana Padano pa džem od smokve s dodatkom bijele verzije cijenjene gljive. Delicije su to koje privlače posjetitelje na Strossmayerov trg, na kojemu se smjestila Istravaganza.

Prvi festival posvećen istarskim proizvodima pokrenuli su Dražen Petanjek, regionalni menadžer prodaje tvrtke Natura tartufi, te popularni reper Marko Lasić, poznatiji kao Nered, i to, ističu, kako bi zagrebačkoj publici omogućili da po pristupačnim cijenama kušaju tradicionalne specijalitete poluotoka. Pripremaju se, dodaju, isključivo od istarskih namirnica, a gotovo u svakom nalaze se i nezaobilazni tartufi.

VEZANI ČLANCI: 

– Cilj nam je bio okupiti istarske OPG-ove, kuhare, gurmane i predstaviti posjetiteljima čari istarske kuhinje. Nismo htjeli previše širiti ponudu, bilo nam je važnije fokusirati se na kvalitetu – istaknuo je Petanjek. 

I one najzahtjevnije gurmane oduševit će tako plata koja nosi naziv festivala, a izdvojite li 14,50 eura guštat ćete u okusima kravljeg, ovčjeg, ali i kozjeg sira s tartufima, istarskog pršuta te kobasice od boškarina s crnim vinom, ombola. U ponudi je i gulaš od boškarina sa šurlicama kojeg porcija stoji 7,50 eura, a dodate li euro počastiti se možete i fužima u umaku od crnog tartufa koji se pak priprema u kolutu Grada Padano sira. 

VEZANI ČLANCI: 

Kušali smo i slavne burgere iz Burger&Beer bara Mrav koje su prilagodili temi festivala. Na meniju je tako "Baš naš burger" s pljeskavicom od domaće junetine u brioche pecivu, s dodatkom jaja na oko, kreme i čipsa te ribanih crnih tartufa, rajčice, salate te bijelog zelja. Cijena mu je 13 eura, a za dva eura manje počastiti se možete i burgerom s istarskim ombolom mariniranim u Teraninu, s dodatkom istarskog sira s tartufima, koji obogaćuju i majonezu, pržene slanine, rukole, mlade salate i spicy umaka. 

Osvježenje pak možete potražiti u kapljicama vinarija Tomaz, Franković, Deklić i Prelac, a predstavlja se i poznata bujska pivovara San Servolo koja je u ponudu uvrstila i pivo s aromom tartufa. Festival ima i humanitarnu notu pa će tako ugostiti i nekoliko slavnih kuhara, među kojima su i Mario Mandarić, suvlasnik Noela, te Stipan Iličić, chef restorana Balon, a prihod od prodaje donirat će se udruzi žena oboljelih od raka "Sve za nju". Ulaz na festival je besplatan, a posjetiti ga možete do nedjelje, svakoga dana od 11 do 23 sata. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije