Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
saharski pijesak

Stiže nam opet! Iz DHMZ-a upozoravaju: 'Već noćas će početi dolaziti do nas'

Saharski pijesak smanjio vidljivost u Kašteli
Foto: Zvonimir Barisin/PIXSELL
1/51
29.04.2024.
u 13:55

"Iznadprosječna toplina posljedica je pritjecanja osjetno toplijeg zraka u jugozapadnoj struji. Ta struja stiže iz Afrike i već danima traje, riječ je o saharskom pijesku u atmosferi"

Hrvatsku sljedećih dana opet očekuje saharski pijesak, objavio je na svojim stranicama Državni hidrometeorološki zavod. Objavili su i satelitsku snimku iz koje se vidi dotok saharskog pijeska preko Sredozemlja koji će u manjoj količini već noćas početi stizati i do Hrvatske. "Danas i sutra uživajte u suncu, nabacite sunčane naočale i pripazite na IV Index", objavio je DHMZ.

Meteorologinja Dunja Plačko-Vršnak nedavno je pojasnila kako dolazi do pojave saharskog pijeska: "Iznadprosječna toplina kao posljedica pritjecanja osjetno toplijeg zraka u jugozapadnoj struji. Ta struja seže iz Afrike i već danima traje, riječ je o saharskom pijesku u atmosferi", rekla je.

"Atmosfera je zamućena zbog povećane koncentracije saharskog pijeska", nastavila je, pa dodala da je vidljivost zbog toga loša, samo nekoliko kilometara, te da je tako u većem dijelu zemlje. "Tako nije samo na zagrebačkom području nego i na većem dijelu Jadrana. Isto je tako u većem dijelu unutrašnjosti. Naši motritelji kodiraju one visoke oblake, međutim, između njih je zamućena atmosfera", dodala je.

 

VEZANI ČLANCI: 

Podsjetimo, danas je pretežno sunčano i toplo, u nekim krajevima i vrlo toplo. Najviša dnevna temperatura zraka većinom između 22 i 27°C. Sutra će prevladavati sunčano. Temperatura se očekuje jednaka današnjoj, a s dolaskom novog dana slijedi promjena budući da su za srijedu popodne najavljene nove nestabilnosti, ali i pad temperatura. 

FOTO Iznova otvorena staklena šetnica na Biokovu, najodvažniji uživaju u prekrasnom pogledu

Saharski pijesak smanjio vidljivost u Kašteli
1/11

 

Komentara 1

Avatar Sta
Sta
17:08 29.04.2024.

Atmosfera je puna teških metala od chemistrala i dnevnog zaprašivanja a narod je glup ka stup i ništa ne shvaća.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije