Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 174
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U GAZI

Steže se obruč oko Netanyahua, SAD: Jedinice izraelske vojske teško kršile ljudska prava i prije sukoba

FILE PHOTO: Palestinians walk past the ruins of houses and buildings destroyed during Israel’ military offensive, in the northern Gaza Strip
Foto: MAHMOUD ISSA/REUTERS
1/16
29.04.2024.
u 21:31

Američki državni tajnik Antony Blinken ranije ovog mjeseca rekao je da je donio "odluke" u vezi s optužbama da je Izrael prekršio niz američkih zakona koji zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama odgovornima za grubo kršenje ljudskih prava

Pet jedinica izraelske vojske odgovorno je za teška kršenja ljudskih prava u incidentima koji su se dogodili izvan Gaze i prije nego što je u listopadu izbio sukob Izraela i Hamasa, priopćio je State Department u ponedjeljak. No, zamjenik glasnogovornika State Departmenta Vedant Patel rekao je da to neće utjecati na prodaju američkog oružja tim jedinicama.

Odbio je dati pojedinosti o tome koja su ljudska prava kršena, koje su jedinice bile uključene u incidente i što su kasnije poduzele u vezi s time. Američki državni tajnik Antony Blinken ranije ovog mjeseca rekao je da je donio "odluke" u vezi s optužbama da je Izrael prekršio niz američkih zakona koji zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama odgovornima za grubo kršenje ljudskih prava.

>> GALERIJA Evakuacija iz Pojasa Gaze na graničnom prijelazu Rafah

FILE PHOTO: Palestinians walk past the ruins of houses and buildings destroyed during Israel’ military offensive, in the northern Gaza Strip
1/15

Leahyjevi zakoni, koje je kasnih 1990-tih predložio američki senator Patrick Leahy, zabranjuju pružanje vojne pomoći pojedincima ili jedinicama koje počine gruba kršenja ljudskih prava, a nisu izvedeni pred lice pravde. Upućeni izvor rekao je Reutersu u petak da su Sjedinjene Države primile nove informacije od izraelskih vlasti o određenoj jedinici Izraelskih obrambenih snaga (IDF) koju je Washington navodno namjeravao označiti odgovornom za navodno kršenje ljudskih prava na Zapadnoj obali.

U svjetlu novih informacija, Washington ispituje provode li se mjere za ispravljanje takvog postupanja, rekao je izvor. Postrojba o kojoj je riječ, bataljun Netzah Yehuda, uspostavljena je 1999. i sastavljena je od ultraortodoksnih Židova.

POVEZANI ČLANCI:

Ključne riječi

Komentara 2

IF
I_Fotez
19:55 06.05.2024.

Pa i Srbi su kršili sva moralna i ljudska prava i nikom ništa jer su bili ugroženi isto kao jadni Palestinci Bibi goni bandu

PL
plotto
08:35 30.04.2024.

Opet u prazno.Ništa se ne steže oko Bibija.Njega štite USA i UK,koji se tobože guraju kao posrednici,a zapravo 100% podržavaju Izrael.Netanyahu može nastaviti se genocidom u Gazi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije