Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera koju je otkrio Večernji

Dostavila pitanja kandidatu za posao u šibenskom zdravstvu. Policija je kazneno prijavila

Šibenik: Vozači hitne pomoći sirenama dali podršku kolegi nakon nesreće uz jezero Bundek
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/3
29.04.2024.
u 11:38

Večernji list je dobio na uvid audio snimku s uputama jednom kandidatu za natječaj za medicinskog tehničara i fotografiju s mobitela na kojoj su pitanja kandidatima za posao, s podcrtanim točnim odgovorima, baš onako kako se u audio snimci navodno traži za namještanje natječaja

U Službi kriminalističke policije, Odjela gospodarskog kriminaliteta i korupcije u koordinaciji sa ŽDO i ODO Šibenik je dovršeno kriminalističko istraživanje nad 49-godišnjakinjom osumnjičenom za počinjenje kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti u pokušaju.

- Dovršenim kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da je osumnjičena u Šibeniku u mjesecu srpnju 2022.godine, iskoristila svoj položaj u zdravstvenoj ustanovi te zatražila da se pitanja iz pismenog dijela testiranja, sastavnog dijela natječaja za prijem u radni odnos, dostave jednom od kandidata natječaja, kako bi se istog dovelo u povoljniji položaj od drugo prijavljenog kandidata.
Protiv osumnjičene podnesena je kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu u Šibeniku - istakli su jutros u priopćenju iz šibenske policije. Glasnogovornica šibenske policije Sanja Baljkas na upit Večernjeg lista radi li se o dovršetku slučaja iz Zavoda za hitnu medicinu šibensko kninske županije kojeg je krajem godine otkrio Večernji list nam je rekla: - Ja vam mogu samo ponoviti ono što sam poslala u priopćenju.

Podsjetimo, Večernji list je dobio na uvid audio snimku s uputama jednom kandidatu za natječaj za medicinskog tehničara i fotografiju s mobitela na kojoj su pitanja kandidatima za posao, s podcrtanim točnim odgovorima, baš onako kako se u audio snimci navodno traži za namještanje natječaja.

VEZANI ČLANCI: 

- Možda će i Vama odgovoriti da je snimka montirana, ali snimljeni glas jasno ukazuje o kome se radi i što se radi. Nitko nema pravo dobiti posao nezakonito, znati pitanja unaprijed - rekao nam je tada naš izvor. U audio snimci ženska osoba podsjetimo drugoj daje upute: “… i ovo je broj novog tehničara. Sad ću ti uslikati pet-šest pitanja, pa ćeš nazvati i reći da si slučajno našla na kompjuteru da ne desi se da mi otrese, pa onda mogu kvragu. Znači samo pet šest pitanja ću ti poslikati da prođe ono intervju da može doći. Nazovi i reci da si slučajno eto i da nam jako trebaju tehničari i da si našla na pozadini kompjutera pitanja ali nisi našla sva pa da ćeš mu pročitati četiri pet pitanja”. Na dostavljenoj fotografiji s pitanjima i podcrtanim odgovorima navodno poslanim kandidatu za medinskog tehničara se pak podsjetimo navodilo:

Pismeni ispit znanja:
1.Tahikardijom nazivamo bilo koje je: 190 thmp
a) preko 60 otkucaja u minuti
b) preko 90 otkucaja u minuti
c) preko 100 otkucaja u minuti
d) preko 120 otkucaja u minuti

2. Postupak aspiracije odjednom ne smijemo provoditi duže od…
a) 20 sekundi
b) 10 sekundi
c) 15 sekundi
d) 1 minuta…

Večernjem listu ravnatelj šibenske Hitne, Tomislav Jukić je istakao je tada da su anonimnu prijavu zaprimili 2. studenog 2023. te da su zatražili očitovanje na navode iz anonimne prijave i da osoba koju se dovodi u vezu s tim osporava anonimnu prijavu u cijelosti, navodeći da se radi u gruboj montaži prikaza pisanih tekstova (provjera znanja) i audio snimke, te da sve navedeno doživljava kao podmetanje i unaprijed smišljeni atak na njen nedavni izbor. Iz ureda Šibensko-Kninskog župana Marka Jelića su nam pak tada odgovorili kako je člankom 37. Zakona o ustanovama propisano da je ravnatelj odgovoran za zakonitost rada ustanove.

- Čim je navedena snimka zaprimljena, dostavljena je ravnatelju na daljnje postupanje. Dana 03.11.2023.g. ravnatelj je dostavio očitovanje glavne sestre u kojem ista osporava anonimnu prijavu u cijelosti - istakli su tada iz Ureda župana Šibensko-kninske županije.

Budući da su nam tada i iz ureda Župana i iz ureda Ravnatelja naveli očitovanje da osoba za koju se tvrdi da na snimci daje upute za natječaj to demantira, pokušali smo tada dobiti i njen komentar. Na broj telefona koji nam je dao ravnatelj Jukić nismo je uspjeli dobiti, ali smo ostvarili komunikaciju WhatsApp poruka.

- Poštovanje gospodine Šariću, ovim putem Vam navodim da nemam nikakav komentar na sve navedeno - odgovorila nam je tada. Večernji list u ponedjeljak ujutro je nazvao ravnatelja Zavoda za hitnu medicinu šibensko kninske županije Tomislava Jukića. - Mogu vam potvrditi da je policija bila i istraživala slučaj, ali nemam informaciju da je podnesena kaznena prijava - rekao nam je. Osoba koja nam je cijeli slučaj prijavila nam je pak jutros rekla: Hvala vam što radite svoj posao i nadam se da će to omoguciti bolje funkcioniranje sustava i to bi svima trebalo biti u interesu sad u sezoni još i intenzivnije jer trebamo pomoći ljudima.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije