Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BeeHive SG Phantom Energy Buster

Hrvatski startup našao rješenje protiv CO2 i rasipanja energije

O?itanje brojila elektri?ne energije
Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL
1/4
15.05.2024.
u 06:00

Na razini EU vrijednost izgubljene energije godišnje čini gotovo 30 milijardi eura, a platforma BeeHive SG Phantom Energy Buster može smanjiti količinu potrošnje za 70%.

Hrvatska je na području energetike dobila zanimljivu inovaciju. Riječ je o platformi koja s pomoću umjetne inteligencije rješava problem nepotrebnog rasipanja električne energije, a osmislili su je Petar Janičić, direktor hrvatskog startupa BeeHive SG i Aleksandar Selkov, direktor razvoja tvrtke i profesor na novosadskom Fakultetu tehničkih nauka sa svojim timom. Platforma osigurava smanjenje i upravljanje nevidljivom fantomskom energijom koja znatno tehnološki i financijski opterećuje električne mreže, kao i budžete korisnika. Na razini EU vrijednost izgubljene energije godišnje čini gotovo 30 milijardi eura, a platforma BeeHive SG Phantom Energy Buster može smanjiti količinu potrošnje za 70%. Selakov objašnjava koliko ušteda može biti velika...

"U jednom kućanstvu prosječno se gubi oko 750 kWh godišnje, BeeHive PEB sustav ugrađen u mali broj, poput 500 kućanstava, omogućio bi rasterećenje od 1027 kWh dnevno". Sustav bi inače u potpunoj funkcionalnosti kod elektrodistributera trebao biti u prvom tromjesečju 2025.

Platformom se mogu služiti distributeri električne energije putem kojih će i krajnji korisnici ostvariti dobrobit. "Za krajnje se korisnike ništa bitno ne mijenja. Osim što, uz golem doprinos ekološkim ciljevima, posljedično utječu i na krajnji trošak električne energije u vlastitom kućanstvu. Krajnji korisnici, putem BeeHive PEB platforme, dobivaju više kontrole nad svojom potrošnjom energije i mogu donositi informirane odluke o svojoj potrošnji i raspodjeli energije", rekao je Selakov.

Veća kontrola znači mnogo u borbi s fantomskom potrošnjom, koja se također naziva i vampirska energija. Jančić objašnjava da je fantomska energija zapravo električna i toplinska energija koja se nepotrebno ili nesvjesno troši, a moguće ju je potrošiti na dva načina. Jedan je rasipanje i nemaran odnos prema potrošnji energije, odnosno trošenje više energije nego što je potrebno ostavljajući primjerice upaljena svjetla ili klima-uređaj u prostorijama gdje nema nikoga. Drugi oblik je energija koju trošimo, a da toga nismo svjesni. To su uređaji koji ostaju uključeni i kad ih ne koristimo, televizori, računala i printeri. "Bitno je znati da uz veće račune za struju imamo i dodatne štetne čimbenike kojih mahom građani nisu svjesni, a to je emisija CO2 koje jedno kućanstvo generira godišnje. Izračuni su da prosječno europsko kućanstvo godišnje proizvodi oko 600 kilograma CO2 zbog vampirske energije, što štetno utječe na okoliš, proširuje karbonski otisak kućanstava i tvrtki te neizravno pridonosi nestašici vode i iscrpljuje prirodne resurse poput ugljena, prirodnog plina i urana'', rekao je Jančić.

VEZANI ČLANCI:

BeeHive SG Phantom Energy Buster (BeeHive PEB) platforma funkcionira kao spoj hardvera i softvera kako bi osigurala smanjenje i upravljanje fantomskom energijom koja znatno tehnološki i financijski opterećuje električne mreže, kao i budžete krajnjih korisnika električne energije. Pružatelju usluga omogućuje upravljanje pojedinačnim trošilima koja nepotrebno troše energiju unutar jednog objekta, stana, kuće, zgrade i slično. Time se rasterećuje mreža distributera i osigurava njezina stabilnost za učinkovitije pružanje usluge, posebno tijekom sati kad se najviše konzumira električna energija.

U platformu je do sada investirano više od dva milijuna eura. Važan je dio BeeHive PEB platforme i umjetna inteligencija, a kako ona funkcionira unutar sustava, objasnio je Selakov rekavši: "Uloga umjetne inteligencije u našem sustavu je važna jer, između ostaloga, prati i analizira obrasce potrošnje električne energije u mreži te samim time prilagođava sustav za buduća stanja mreže. Može 'komunicirati' s distributerom električne energije kako bi za krajnjeg kupca u konačnici postigla najefikasniju potrošnju, a opet omogućila distributeru mogućnost rasterećenja svoje mreže".

BeeHive PEB cilja na smanjenje nevidljive potrošnje električne energije u kućanstvima diljem Europe, već se i usklađuje s ambicijama EU plana REPowerEU. Ušteda će čak biti efikasnija od nekih postojećih europskih regulativi, pojašnjava novosadski profesor.

"Njemačka ima regulativu, gdje pri ugradnji dizalica topline treba odvojiti zasebno brojilo koje distributer ima pravo iskopčati dva sata dnevno. Oni su izračunali kako im već to uvelike smanjuje opterećenje mreže, dok je naša platforma znatno efikasnija i robusnija jer daje mogućnost učinkovitijeg upravljanja trošilima električne energije svim potrošačima u kućanstvu", rekao je Selakov.

FOTO/VIDEO Totalna ludnica na zagrebačkom Trgu! Fanovi dočekali Baby Lasagnu u apsolutnoj euforiji

O?itanje brojila elektri?ne energije
1/113

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije