Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 127
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MEĐUNARODNI DAN MUZEJA

HŠM priprema svoj prvi stalni postav: Uključivat će medalje i opremu Primorca, Cernogorza i Glasnovića

Hrvatski športski muzej
17.05.2024.
u 15:32

Velik dio građe u muzej dolazi kao dar, zahvaljujući sportašima i sportašicama koji su prepoznali ulogu Hrvatskog športskog muzeja u očuvanju vrijedne sportske kulturne baštine

Ususret obilježavanju Međunarodnog dana muzeja 18. svibnja, Hrvatski športski muzej priprema se otvoriti svoj prvi stalni postav, označavajući tako povijesni trenutak u svom razvoju. 

Velik dio građe u muzej dolazi kao dar, zahvaljujući sportašima i sportašicama koji su prepoznali ulogu HŠM-a u očuvanju vrijedne sportske kulturne baštine i odlučili donirati predmete iz svojih karijera. To su odličja, sportska oprema i rekviziti, različiti predmeti i dokumenti, odnosno sve što je obilježilo djelovanje naših sportaša i sportašica ili je vezano uz njihove najveće uspjehe.

Naš najdugovječniji, sedmerostruki olimpijac, stolnotenisač Zoran Primorac i olimpijski pobjednici u trapu Giovanni Cernogoraz i Josip Glasnović samo su posljednji u nizu sportaša koji su darovanim predmetima obogatili muzejski fundus. Primorac je donio pregršt medalja s nastupa na europskim i svjetskim prvenstvima te olimpijski dres, a Cernogoraz i Glasnović opremu nošenu tijekom pobjedničkih pucanja na Olimpijskim igrama. Sva trojica obećala su dati još predmeta koji će otkriti i povijesne pozadine njihovih najboljih rezultata.

VEZANI ČLANCI:

Ovaj stalni postav prostirat će se na 508 m², a ukupna vrijednost projekta iznosi oko 5 milijuna eura, osiguranih iz sredstava Ministarstva kulture i medija RH. Muzej će vrata svojega prvoga stalnog postava za javnost otvoriti krajem ove godine pa će za idući Međunarodni dan muzeja 2025. reprezentativni prostor u središtu Zagreba već biti prepoznata adresa kamo će pohoditi ljubitelji sporta i kulturne baštine.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije