Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 17
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Utopija - (ne)mogući svjetovi

27. Festival alternativnog kazališnog izričaja: I maštanje je pobuna

Screenshoot Instagram
18.05.2024.
u 17:00

Organizatori festivala žele podsjetiti na to da je maštanje utopističkih svjetova itekako pobuna. Umjetnici i umjetnice prezentirati će svoje i zajedničke vizije utopija koje uspijevaju progovarati o društvenim, političkim, ekonomskim i ekološkim problemima, ali koje nude nužan izlaz unutar umjetničkog izričaja.

Pod temom "Utopija - (ne)mogući svjetovi", od 27. svibnja do 2. lipnja održava se 27. po redu FAKI - Festivala alternativnog kazališnog izričaja. Autonomni kulturni centar Attack organizira ga u bivšoj tvornici lijekova Medika, Zagrebačkom plesnom centru, Sceni Ribnjak, cirkuskom šatoru Cirkobalkana u dvorištu Pogona Jedinstvo te Garaži Kamba.

Organizatori sve pozivaju da ne zaborave maštati o drukčijim i boljim svjetovima - društvu bez nasilja, nejednakosti, ratova, atomske bombe, korumpiranih političara, zajednici bez depresije, ubojstava transrodnih osoba, femicida, izrabljivanja... Žele podsjetiti na to da je maštanje utopističkih svjetova itekako pobuna. Umjetnici i umjetnice prezentirati će svoje i zajedničke vizije utopija koje uspijevaju progovarati o društvenim, političkim, ekonomskim i ekološkim problemima, ali koje nude nužan izlaz unutar umjetničkog izričaja. Festivalski program sastoji se od izložbe u galeriji Siva, video instalacije i razgovora s umjetnicom u Garaži Kamba, devet preformansa i pet radionica. Ulaz je besplatan, a cijeli program je dostupan ovdje.

POVEZANI ČLANCI:

FAKI je nastao 1998. godine kao odgovor na elitizam, ali i komercijalizaciju institucionalne kulturne sredine čija je politička i umjetnička jednostranost bila hendikep neovisnom, avangardnom, subverzivnom i eksperimentalnom djelovanju kazališnih i izvedbenih umjetnika. Avangardna izvedbena istraživanja, inovativni zaključci i originalni postupci, potom politička i osobna samosvijest autora i autorica te humanost ideje i poruke – predstavljaju okosnicu kriterija selekcije koja nastoji detektirati poveznice među različitim umjetničkim praksama ne bi li na njima zasnovala umjetničku strukturu festivala.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije