Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 37
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sljedeći mjesec u švicarskoj

Putin kritizirao mirovni samit: 'Koja je svrha sastanka na kojem nisu prisutne obje strane?'

Russian President Putin visits Harbin Institute of Technology
Foto: SERGEI GUNEEV/REUTERS
1/2
18.05.2024.
u 01:00

Sastanak između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i Putina bio bi nužan da se potpiše sporazum

Mirovni samit za Ukrajinu, koji bi se idućeg mjeseca trebao održati u Švicarskoj, pokušaj je da se Rusiji nametnu uvjeti za okončanje sukoba, rekao je u petak ruski predsjednik Vladimir Putin. Rusija nije pozvana na sastanak zakazan za 15. i 16. lipnja u blizini Luzerna.

Putin je to kritizirao, rekavši da se Rusiju neprestano prekorava, a nije dobila pozivnicu na konferenciju. Saveznici njegove zemlje također ne vide svrhu sastanka na kojem neće biti prisutne obje zaraćene strane, dodao je. Ponovo je naglasio da je Rusija spremna na pregovore. Prisjetio se mirovnog sporazuma koji je postignut s ukrajinskom stranom u Istanbulu nedugo nakon početka rata. Tamo je finaliziran dokument koji bi mogao poslužiti kao temelj za pregovore, kazao je ruski vođa.

Bivši glavni pregovarač ukrajinske strane David Arahamija je ranije potvrdio da je Moskva na pregovorima inzistirala samo na tome da Ukrajina bude neutralna kako bi se okončao sukob. "Kada smo se vratili iz Istanbula, (britanski premijer) Boris Johnson je došao u Kijev i rekao da nećemo ništa potpisivati s (Rusima) - neka se samo borimo", rekao je Arahamija u intervju na televizijskom kanalu 1+1.

Međutim, sastanak između ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog i Putina bio bi nužan da se potpiše sporazum. Kijev je također oklijevao jer nije bilo sigurnosnih jamstava u slučaju sporazuma, prema Arahamiji. Da bi Ukrajina bila neutralna, morao bi se izmijeniti njezin ustav i trebala bi odustati od članstva u NATO-u. Privremeni sporazum je također uključivao prepuštanje dijela ukrajinskog teritorija, što je tražila Rusija.

VIDEO Zagrljaj Vladimira Putina i Xija Jinpinga

Komentara 11

IG
IgorY
20:47 18.05.2024.

Apsolutno nikakva smisla nema. Kakav je to sumit na kojem nisu zastupljhene obje strane. Kao i obično stvari se ne nazivaju pravim imenom, a mir nije cilj niti zapada niti Zelenskog. Pa bez rata tko bi znao za tog trećerazrednmopg glumca ?

SE
Serengeti
11:04 18.05.2024.

Nelogično! Sam David Arahamija je ranije potvrdio da je Moskva na pregovorima inzistirala SAMO na tome da Ukrajina bude neutralna kako bi se okončao sukob, a onda dalje dole u tekstu da su traženi dijelovi Ukrajine. Kako je to moguće?!?! Dakle sam ukrajinski pregovarač je rekao što se tražilo, a nama se dalje u tekstu gura anti ruska zapadna propaganda. 😵‍💫

Avatar NenadNikolicZagreb
NenadNikolicZagreb
08:33 18.05.2024.

Ove noći izveden je najveći napad dronovima na Rusiju. Napadnute su električne centrale u Sevastopolu na Krimu i u Novorossiysku na ruskoj obali Crnog mora kao i ponovo rafinerija Tuapse. Rusi su doživjeli ogromne gubitke u višednevnim napadima na Harkiv i Vovčansk i ruske rezervne postrojbe ne stižu. Nakon teških ruskih gubitaka je ruska lokalna ofenziva ispuhana. Izgleda da je dovoljno municije došla do ukrajinskih postrojbi kod oba napadnuta grada. Ukrajinci uspješno ruše iranske dronove Shahed ali puno teže ruske balističke rakete. Litva je isporučila Ukrajini svoj pokretni radarski sustav Amber 1800 koji na malim visinama ima domet do 46 km a na visinama od 1000 metara ima domet 108 km. Najveći domet je na visinama od 10 km, oko 400 km. Cijeli sustav se sastoji od dvije komponente, zapovjednog vozila s elektroničkom opremom i vezama i antenskog sustava na kamionskoj platformi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije