Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 116
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
udar na energetsku infrastrukturu

Veliki raketni napad na Ukrajinu, oglasio se Zelenski: 'Svijet ne smije dati priliku novom nacizmu'

Russian drone strike in Kyiv
Foto: GLEB GARANICH/REUTERS
1/4
08.05.2024.
u 08:35

Rusija je izvela niz napada na ukrajinska elektroenergetska postrojenja posljednjih mjeseci. Moskva negira da je ciljala civile, ali kaže da je ukrajinski energetski sustav legitimna vojna meta

Ruski zračni napadi, usmjereni na energetsku infrastrukturu diljem Ukrajine, oštetili su nekoliko objekata, rekli su u srijedu ukrajinski vojni i energetski dužnosnici. "Još jedan masovni napad na našu energetsku industriju!", naveo je ukrajinski ministar energetike German Galuščenko u aplikaciji Telegram. Na meti su bili, kako je dodao, objekti za proizvodnju i prijenos električne energije u više regija. 

Razmjeri ruskog napada na Ukrajinu nisu bili odmah poznati. Ukrajinski nacionalni mrežni operater Ukrenergo objavio je na Telegramu da je oprema u jednom od njegovih postrojenja u središnjoj Ukrajini oštećena, bez dodatnih navođenja više detalja, navodi Reuters.

U središnjoj regiji Poltava, objekt energetske infrastrukture pogođen je napadom drona, što je izazvalo požar, napisao je regionalni guverner Filip Pronin na Telegramu. Prema prvim informacijama, nije bilo ozlijeđenih. Guverneri regija Vinica i Zaporožje odvojeno su rekli da su kritični objekti civilne infrastrukture oštećeni. Svi projektili koji su ciljali Kijev su uništeni, rekao je Serhiy Popko, čelnik gradske vojne uprave. Dodao je da u napadu nije bilo veće štete niti ozlijeđenih. 

VEZANI ČLANCI:

Reutersovi svjedoci u Kijevu izvijestili su da su čuli eksplozije koje su zvučale kao da sustavi protuzračne obrane pogađaju zračne objekte. Sustavi protuzračne obrane također su bili angažirani u odbijanju ruskog napada iznad regije Lavov. 

Na platformi X oglasio se jutros ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski koji je naveo: "Na Dan sjećanja i pobjede nad nacizmom u Drugom svjetskom ratu, nacist Putin izveo je veliki raketni napad na Ukrajinu. Više od 50 projektila i više od 20 bespilotnih letjelica 'Shahed' gađalo je infrastrukturu u regijama Lavova, Vinice, Kijeva, Poltave, Kirovohrada, Zaporožja i Ivano-Frankivska. Sve potrebne službe već rade na ublažavanju posljedica ruskog terora. Cijeli svijet mora razumjeti tko je tko. Svijet ne smije dati priliku novom nacizmu".

Rusija je izvela niz napada na ukrajinska elektroenergetska postrojenja posljednjih mjeseci. Moskva negira da je ciljala civile, ali kaže da je ukrajinski energetski sustav legitimna vojna meta.

 

GALERIJA Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini
Russian drone strike in Kyiv
1/17

Komentara 45

Avatar Diktatura pederijata
Diktatura pederijata
11:52 08.05.2024.

Uvijek su najveći fašisti vikali da treba uništiti fašiste. Ukrajina i nacistički simboli je tema koja se ne obrađuje u javnom prostoru.

VL
vladek370
15:34 08.05.2024.

Čitam da Zeleni zove strane postrojbe da se bore za njih a njegovi Ukrajinci se voze u dobrim pilama po EU. Mislim da cijeli svijet pati zbog toga rata, recesija, inflacija. Ovo što je Rusija osvojila nebudu nikada više povratili i zato što prije počne pregovarati to bolje jer bi lako mogao ostati bez svega.

LU
Luftbalons
10:26 09.05.2024.

što niste pisali o nekakv ukro dronu i uspješnici ? kakav sad veliki ruski napad

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije