Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POLITIČKO NESLAGANJE

Među tri ministra DP-a dva bivša člana HDZ-a

Zagreb: Nastavljeni pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
16.05.2024.
u 02:00

Kao i Dabro, i Šipić se s HDZ-om razišao 2021. godine, uoči lokanih izbora, kada ga je stranka odbila podržati kao kandidata za gradonačelnika u još jednom mandatu. Zbog toga je na te izbore izašao s nezavisnom listom, s kojom je osvojio pet mandata u Gradskom vijeću i poziciju predsjednika, zahvaljujući podršci Mostovih vijećnika.

Od tri nova ministra iz kvote Domovinskog pokreta, Josip Dabro i Ivan Šipić su bivši članovi HDZ-a, koji u Banske dvore ulaze iz Sabora dok Ante Šušnjar u izvršnu vlast  ulazi kao odvjetnik i visokopozicionirani član stranke. Budući ministar poljoprivrede Josip Dabro, koji će na čelu tog resora zamijeniti Mariju Vučković, glavni je tajnik Domovinskog pokreta, član Predsjedništva stranke i predsjednik vukovarsko-srijemskog DP-a. Uz to, upravitelj je zaklade Vrhbosanske nadbiskupije, navodi se na stranicama DP-a.

Od 2017. do 2021. obnašao je dužnost zamjenika župana Vukovarsko-srijemske županije, kao član HDZ-a iz kojeg izlazi 2021. Na zadnjim lokalnim izborima bio je nezavisni kandidat za župana, no izgubio je u drugom krugu od HDZ-ovog Damira Dekanića.

Na zadnjim parlamentarnim izborima izabran je u Hrvatski sabor u petoj izbornoj jedinici, kao drugi na listi DP-a, iza predsjednika stranke Ivana Penave, sa 720 preferencijalnih glasova.

Nakon završene Tehničke škole Ruđer Bošković u Vinkovcima, na Kineziološkom fakultetu u Zagrebu 2012. završio je stručni studij za izobrazbu trenera. Diplomu i stručno zvanje magistra kineziologije stekao je 2019. na Edukacijskom fakultetu, na Univerzitetu u Travniku. Dugogodišnji je amaterski i profesionalni sportaš u kickboxingu i sportski trener,  a bio je i član stožera hrvatske kickboxing reprezentacije.

Na čelu novog Ministarstva demografije i useljeništva bit će Ivan Šipić, po struci vjeroučitelj koji je također bivši član HDZ-a. Političkog iskustva već ima kao bivši saborski zastupnik i gradonačelnik Trilja u tri mandata.

 Kao i Dabro, i Šipić se s HDZ-om razišao 2021. godine, uoči lokanih izbora, kada ga je stranka odbila podržati kao kandidata za gradonačelnika u još jednom mandatu. Zbog toga je na te izbore izašao s nezavisnom listom, s kojom je osvojio pet mandata u Gradskom vijeću i poziciju predsjednika, zahvaljujući podršci Mostovih vijećnika.

Kao HDZ-ov saborski zastupnik sukobio sa strankom, digavši ruku protiv usvajanja Istanbulske konvencije. Saborski mandat obnovio je na izborima prije mjesec dana kao drugoplasirani kandidat DP-a u devetoj izbornoj jedinici, s osvojenih 2437 preferencijalnih glasova. 

Ministarstvo gospodarstva od Damira Habijana preuzima Ante Šušnjar. Riječ je o odvjetniku u odvjetničkom društvu Potočnjak i Šušnjar iz Zagreba. Također, član je predsjedništva Domovinskog pokreta i Suda časti DP-a te jedan od osnivača te stranke. Na njegovo odvjetničko društvo zamjenik predsjednika DP-a Mario Radić prebacio je upravljačka prava tvrtki u kojima ima vlasničke udjele.

Za razliku od Dabre i Šipića, Šušnjar u Banke dvore ne ulazi iz saborskih klupa, odnosno nije bio kandidat na nedavnim parlamentarnim izborima. Prema pisanju medija, Šušnjar je i stečajni upravitelj, a sudski registar ga povezuje s čak 116 tvrtki.

DP-u prema riječima predsjednika te stranke Ivana Penave pripada i četvrti ministar kao prvi potpredsjednik Vlade koji će biti bez resora. Također DP dobiva još jednog potpredsjednika Sabora i jednog potpredsjednika Vlade.

FOTO Neredi na Novoj Kaledoniji, strateški važnom otoku za Francusku

Zagreb: Nastavljeni pregovori HDZ-a i Domovinskog pokreta
1/8

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije