Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 105
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
STIGAO U SRBIJU

VIDEO Proturaketne oklopne ploče, otporan na kemijsko i biološko oružje: U kakvom se to automobilu Xi vozi beogradskim ulicama

Foto: Liu Bin/XINHUA/Gonzalo Fuentes/REUTERS
1/12
Autori: Vecernji.hr, Hina
08.05.2024.
u 09:32

Xi Jinpinga dočekao je njegov automobil marke Hongqi dug 5,4 metra te težak 3,1 tonu

Kineski šef države Xi Jinping započeo je u utorak navečer dvodnevni posjet Srbiji, drugi u posljednjih osam godina, a na beogradskom aerodromu dočekao ga je kompletan srbijanski državni vrh predvođen predsjednikom Aleksandrom Vučićem. Xi Jinping doputovao je simbolično na dan kad je u zračnim napadima NATO-a 1999. godine bombardirano kinesko veleposlanstvo u Beogradu, u kojem su poginula tri kineska novinara, a 20 osoba je ranjeno.

Zrakoplov kineskog šefa države doletio je u pratnji MIG-ova vojske Srbije, a u zračnoj luci dočekao ga je počasni vod garde VS-a, uz kratak folklorni program i poruke dobrodošlice na kineskom jeziku.

Xi Jinpinga dočekao je, kako navodi Blic, njegov automobil marke Hongqi dug 5,4 metra te težak 3,1 tonu. Automobil košta najmanje 700.000 dolara, izrađen je od posebnog oklopa, ima debele neprobojne prozore i sustav koji štiti od biološkog i kemijskog oružja. Hongqui, što se prevodi kao "crvena zastava", podružnica je FAW Cara koji je najstariji proizvođač automobila u Kini. Automobil je modificiran kako bi zaštitio kineskog predsjednika te on dolazi s nizom posebnih funkcija. Iako su mnoge specifikacije državna tajna, poznato je kako automobil ima proturaketne oklopne ploče.

U čast posjeta kineskog predsjednika Kula Beograd u kompleksu Beograd na vodi osvijetljena je sinoć bojama nacionalnih zastava Kine i Srbije. Xi, koji je na petodnevnoj europskoj turneji, doputovao je iz Francuske, a zapadni mediji njegov posjet Srbiji, a potom i Mađarskoj, vide kao nastavak širenja kineskog utjecaja u Europi.

Kina je u Srbiji angažirana u brojnim infrastrukturnim projektima – gradnji željeznice i autocesta, nacionalnog stadiona, rekonstrukciji termoelektrana. Kineske tvrtke vlasnici su i važnih resursa – željezare u Smederevu te rudnika bakra i zlata u Boru, a u Beogradu i diljem Srbije otvorene su brojne robne kuće i trgovine s kineskom robom. Srbija svoju ekonomsku šansu i proboj na kinesko tržište vidi u Sporazumu o slobodnoj trgovini koji će stupiti na snagu od srpnja ove godine. 

Sporazum, potpisan 17. listopada u Pekingu, obuhvaća 10.412 proizvoda iz Srbije i 8.930 iz Kine, što je u Beogradu ocijenjeno kao "događaj od povijesnog značaja za Srbiju", i to "ne samo s aspekta ekonomije nego i vanjsko-političke pozicije". Uoči posjeta kineskog šefa države Vučić je istaknuo da se Srbija ponosi "čeličnim prijateljstvom s Kinom".

Kako je ranije najavljeno, Xija prati na turneji čak 400 političkih dužnosnika i gospodarstvenika. Svečani službeni doček uz najviše počasti slijedi u srijedu prijepodne ispred Palače Srbije, a tijekom susreta izaslanstava dviju država očekuje se potpisivanje tridesetak bilateralnih sporazuma.

 

GALERIJA Kineski predsjednik Xi Jinping doputovao u drugi posjet Srbiji u osam godina
1/11

Komentara 14

Avatar Le-Freak
Le-Freak
10:46 08.05.2024.

Pitanje je koliko će naivci iz EU i dalje investirati u Srbiji da bi ju privikla na stranu zapada? Ovo bi moglo onda ispasti kao takmičenje sa Kinezima a vjerojatno i sa Rusima koji Srbiju žele koristiti kao svoj stacionarni otok i "nosač zrakoplova". Srbija koristi najviše europska ulaganja ali se osjećaju najbliže Rusiji pa i Kini odnosno antizapadnjačkim silama.

Avatar Asterix
Asterix
10:07 08.05.2024.

A što kad izađe iz automobila, ima li u odijelu proturaketni oklop i protuzračnu obranu za zaštitu glave?

ZA
zagabria5
12:03 08.05.2024.

Srbi pronašli novog frenda koji je imao muke pronaći Srbiju na karti. Sad kad ih zavalja kao i neke druge zemlje ovi će biti u čudu, zar opet. Tako su im i Ameri bili frendovi koji su kao odlikovali Dražu, sve dok ih nisu bombardirali pa je trebalo raskinuti prijateljstvo. Loše biraju fremdnove

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije