Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 46
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAPAD NA ROBERTA FICA

VIDEO Kruži snimka omamljenog atentatora iz Slovačke i njegovih prvih riječi nakon napada, oglasio se i njegov sin

Izvršen atentat na Roberta Fica
Foto: REUTERS
1/28
Autori: vecernji.hr, Hina
16.05.2024.
u 08:55

Za atentat na premijera osumnjičen je 71-godišnji književnik Juraj Cintula iz Levica, koji je odmah nakon napada priveden

Slovački premijer Robert Fico (59) operiran je sinoć nakon što je jučer na njega izveden atentat u Handlovi, a njegovo stanje trenutačno se smatra stabilnim. Zamjenik premijera Tomaš Taraba još je jučer za BBC potvrdio kako je operacija prošla dobro, no izvori iz bolnice u kojoj se nalazi, a ispred kojeg cijelo vrijeme dežuraju jake policijske snage, potvrdio je za TV Markizu kako je Fico ipak i dalje u životnoj opasnosti. 

Policija je objavila da je privela napadača za kojeg je slovački TV kanal TA3 izvijestio da je bivši zaposlenik privatne zaštitarske službe. Za njegov atentat osumnjičen je 71-godišnji književnik Juraj Cintula iz Levica, koji je odmah nakon napada priveden. Sinoć je, javljaju mediji, nakon detaljnog ispitivanja doveden i do svog automobila jer se sumnja da se u vozilu nalaze eksplozivi, no to još nije potvrđeno. 

Unatoč informacijskom embargu, televizijska kuća uspjela je dobiti videosnimku iz bolnice. U njemu je osumnjičeni napadač omamljenog izgleda rekao: "Ne slažem se s vladinom politikom." Nerazgovijetnim glasom kao konkretan primjer naveo je vladin plan gašenja javne radiotelevizije RTVS, protiv kojeg već tjednima prosvjeduju tisuće ljudi te spomenuo smjenu sudaca.

Medij TVNoviny objašnjava da je riječ o umirovljeniku koji je osnovao književni klub Dúha u Levicama, a ranije je bio i njegov predsjednik. Inače je autor nekoliko zbirki poezije, a prije osam godina inicirao je i osnivanje pokreta naziva ''Protiv nasilja''. Mediji navode i kako Cintula imao dozvolu za oružje te da je bio u legalnom posjedu oružja. Cijelu situaciju komentirao je za Aktuality i sin Cintule koji je u šoku.

POVEZANI ČLANCI:

– Nemam pojma što je otac namjeravao, što je planirao, zašto se to dogodilo – komentirao je, dodajući kako njegov otac nikada nije otvoreno spominjao da će napasti premijera. 

– Možda je došlo do kratkog spoja, ne znam. On je energičniji, ali ne bi imao posla s psihijatrom ili sličnim stvarima – dodao je. 

Komentara 5

DR
Draconic5
09:42 16.05.2024.

Nema dovoljno psihijatara na svijetu.

VI
virinvanizaćoška
10:49 16.05.2024.

Nasilni aktivisti, gdje smo sad?

TR
trpimir2022
10:22 16.05.2024.

Još samo fali da ISIL preuzme odgovornost . . .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije