Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
četvrti dan stojevi ne rade

Radnici Varteksa najavili prosvjed, jedan od dioničara nudi zajam za plaće

Varaždin: Konferencija za medije o štrajku radnika Varteksa
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/6
09.05.2024.
u 15:49

Predstavnici radnika koji očekuju i pomoć države, sastali su se s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom koji je pozvao aktualnu Upravu Varteksa da se javi ministarstvu jer dosad to nije učinila

Radnici Varteksa i dalje su u štrajku, četvrti dan stojevi ne rade, a za sutra je, u petak, u 10.30 sati najavljen i prosvjed ispred Varteksove trgovine na Trgu kralja Tomislava. - Štrajk se nastavlja do isplata plaća - rekao je za Večernji list Tomislav Rajković, predsjednik Udruge radničkih sindikata Hrvatske. Iz Varteksa je danas stigao i dopis potpisan samo s "Varteks - korporativne komunikacije" u kojem se navodi da je jedan od dioničara Stjepan Čajić ponudio zajam kojim bi se isplatile sve zaostale plaće i kupile tkanine, pod uvjetom da mu se taj novac vrati ove godine od jednog posla iz kojega se trebao vratiti dio kredita Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, koje su i najveći vjerovnici Varteksa.

"Smatramo da nam je ovo najrealnija šansa da prebrodimo ovu krizu u kratkom roku, te da su ključevi rješenja i sudbina Varteksa sada u rukama Zagrebačke banke i Hrvatske banke za obnovu i razvoj, čiji odgovor s nestrpljenjem iščekujemo. Bankama poručujemo da su njihovi zajmovi ionako potpuno osigurani, te da nas sačekaju s naplatom", piše u priopćenju.

Rajković ističe da svaki dogovor između vjerovnika u cilju spašavanja poduzeća pozdravlja. Predstavnici radnika koji očekuju i pomoć države, sastali su se s ministrom gospodarstva i održivog razvoja Damirom Habijanom koji je pozvao aktualnu Upravu Varteksa da se javi ministarstvu jer dosad to nije učinila. Među mogućim mjerama su skraćenje radnog vremena i korištenje jednokratne novčane pomoći za poduzetnike u teškoćama.

POVEZANI ČLANCI:

Iako je Varteks privatna tvrtka, dosadašnje vlade su joj izlazile u susret kad se našla u problemima, na primjer 2012. i 2013. godine, kada su u predstečajnoj nagodbi ministarstva financija, obrane i gospodarstva otpisala potraživanja u iznosu od gotovo 186 milijuna kuna, dodao je. Varteksu je država dodjeljivala i bespovratna sredstva, a projekt "Varteks kvart - urbana regeneracija" proglasila je strateškim investicijskim projektom. No, i taj je projekt privatan. Država i ministarstva, kazao je Rajković nakon sastanka s ministrom, mogu pomoći u normativnom okviru, no za to treba inicijativa Uprave koja je izostala.

"Poslali smo e-mail ministru Habijanu, te iščekujemo termin sastanka", odgovorili su danas u Varteksu. U međuvremenu, jedina članica Uprave Jelena Bošnjak, u koju radnici, kako su rekli, više nemaju povjerenja, najavila je da će odstupiti s funkcije na koju je Nadzorni odbor postavio prije tri mjeseca.

 

FOTOGALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Varaždin: Konferencija za medije o štrajku radnika Varteksa
1/10

Komentara 1

MO
MOSAD
11:09 09.05.2024.

Zasto ne ragovaraju sa Čačićem?On ce ih spasiti hahaha

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije