Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
oporba će imati devet klubova, a vladajući četiri

Plenkovićeva Vlada imat će podršku najmanje 79 zastupnika

Zagreb: U Saboru započelo glasovanje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/7
15.05.2024.
u 20:55

Potpredsjednici Sabora iz redova vladajućih bit će Ivan Penava, Željko Reiner i Furio Radin, oporba se o svojima još nije dogovorila

HDZ i Domovinski pokret usuglasili su kadrovska pitanja i sve je, čini se, spremno da novu vladu Sabor potvrdi vrlo skoro, možda još ovog tjedna. Što se tiče HDZ-ova ministarskog kadra, tu ne bi trebalo biti većih promjena. Na svojim bi pozicijama i u novom mandatu trebala ostati velika većina ministara, a izuzetak su Ivan Malenica i Nikolina Brnjac, koji su se izuzeli vlastitom voljom - Malenica iz osobnih i obiteljskih razloga, a Brnjac zato što karijeru želi nastaviti u Europskom parlamentu.

Iako su kuloari ovih dana nagađali o odlasku ministra zdravstva Vilija Beroša i ministra vanjskih poslova Gordana Grlića Radmana, oni bi po posljednjim informacijama trebali ostati na svojim pozicijama. U dogovorenoj kvoti DP-a novost je ime Ante Šušnjara, člana predsjedništva ove stranke i zagrebačkog odvjetnika koji bi sada trebao postati ministar gospodarstva. Na Šušnjarov odvjetnički ured je Mario Radić, zamjenik predsjednika DP-a i budući potpredsjednik Vlade te ministar demografije, prenio vlasnička prava u Pevexu i Filiru kada je, u veljači ove godine, odlučio sjesti u zastupničke klupe pa će biti zanimljivo pratiti kako će se u ovoj situaciji postaviti Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa dužnosnika, koje je Damiru Habijanu, tada kao saborskom zastupniku, odgovorilo kako se bez problema može nastaviti baviti odvjetničkim poslom.

Habijan bi sada funkciju ministra gospodarstva trebao zamijeniti onom na čelu Ministarstva pravosuđa i uprave, a poziciju mijenja i Marija Vučković, dosadašnja ministrica poljoprivrede, koja bi ubuduće trebala voditi okoliš i vodno gospodarstvo. Poljoprivredu, pak, preuzima DP-ov glavni tajnik Josip Dabro.

Što se tiče Sabora, koji bi se sutra trebao konstituirati, njegov aktualni, izgledno i budući predsjednik Gordan Jandroković sazvao je jučer predstavnike stranaka i koalicija koje su osvojile zastupničke mandate, kako bi razgovarali o prvim koracima novog saziva. A nakon sastanka se moglo čuti kako je plan da se, uz starog/novog predsjednika Jandrokovića, na konstituirajućoj sjednici izaberu i potpredsjednici parlamenta iz redova vladajućih, i to Ivan Penava, Željko Reiner i Furio Radin.

Radinov ostanak na staroj funkciji znači, pak, da će buduća parlamentarna većina biti za jednu ruku veća od broja zastupnika koji su potpisali za Plenkovića kao budućeg mandatara, odnosno da će brojati najmanje 79 ruku. Izvan parlamentarne većine i vlade po izričitom zahtjevu DP-a trebalo bi ostati troje zastupnika SDSS-a, no većina se na kraju broji zastupnicima koji podržavaju vladu, a iz SDSS-a još uvijek nemamo jasan odgovor hoće li njihovi zastupnici ponovo dignuti ruku za Plenkovića i njegove ministre. Ako se pita Borisa Miloševića, ražalovanog potpredsjednika vlade na odlasku, SDSS-ovi zastupnici ne bi trebali biti u većini. Milošević je, naime, tijekom vikenda s Facebooka poručio kako sudjelovanje SDSS-a u parlamentarnoj većini i vladi "nigdje nije uklesano u kamen".

POVEZANI ČLANCI:

"U ovom slučaju ne trebaju i ne mogu biti kada u Vladu ulazi stranka koja je za glavni politički cilj postavila da Srbi ne budu dio Vlade i ni dio većine", napisao je Milošević, procjenjujući kako je groteskno da pregovori oko formiranja većine i Vlade na temu Srba traju 20 dana, a oko podjele resora samo jedan dan. S druge strane, prvi SDSS-ovac Milorad Pupovac u rijetkim nastupima nakon parlamentarnih izbora nije isključio mogućnost da troje zastupnika iz njegove stranke nastavi podržavati Plenkovića i HDZ kao tihi partner pa je moguće da će ovi zastupnici glasati za novu vladu, iako formalno nisu dio vladajuće većine.

Za komentar smo jučer upitali i Furia Radina, koji se prigodom prikupljanja potpisa za Plenkovića kao mandatara izuzeo zbog procjene kako bi sudjelovanje u većini svih manjinskih zastupnika osim SDSS-ovih poslalo krivu poruku, no on je ostao tek pri ranijoj izjavi kako bi želio da svih osam manjinskih zastupnika da potporu Plenkovićevoj novoj vladi. Sve u svemu, to tko će na kraju zapravo činiti parlamentarnu većinu, a tko oporbu trebalo bi bti jasnije idućih dana, kod glasanja o imenovanju premijera i ministara. Što se tiče potpredsjednika Sabora iz oporbenih redova, o njima će se odlučiti tek nakon što vladajući oporbi dostave konačan popis mjesta u odborima na koja mogu računati. Prema informacijama iz SDP-a, popis odbora na koje vladajući ne računaju, odnosno koje prepuštaju oporbi trebali bi dobiti u petak.

Na konstituirajućoj sjednici u četvrtak izabrat će se i tri odbora. Odbor za Ustav, Odbora za zakonodavstvo i Odbora za izbor i imenovanja, a nakon usvajanja dnevnog reda u popodnevnim satima predviđena je rasprava o Zakonu o ustrojstvu i djelokrugu tijela državne uprave, jer je bez njega nemoguće potvrditi novu vladu, budući da se tim zakonom utvrđuje broj i djelokrug novih ministarstava. O tome do kada će trajati rasprava, a vladajući očekuju da neće dulje od 21 sat, ovisit će hoće li zakon stići još u četvrtak potpisati i predsjednik države. Dogodi li se to, onda već u petak može biti održana rasprava kao i glasanje o cijeloj Vladi.

Poznato je i koliko će novih klubova zastupnika imati novi saziv Sabora. Oporba će, doznajemo, imati čak devet klubova, vladajući četiri. Najjači oporbeni klub je onaj SDP, slijedi Možemo i Most te SDSS koji će osim oporbenog kluba biti i dio Kluba nacionalnih manjina. Klub će oformiti stranka Centar i Nezavisna platforma Sjever, HSS, stranka Glas i Dalija Orešković imat će svoj klub, a zajedno sa strankom Fokus u klubu će biti i bračni par Raspudić. Šef Suverenista Marijan Pavliček, povjesničar Josip Jurčević koji je izbačen iz Domovinskog pokreta i zastupnik stranke Pravo i Pravda oformit će svoj klub, a u zajedničkom Klubu, kao što je bio slučaj i u prošlom sazivu bit će IDS i Furio Radin koji je ujedno i član vladajuće većine.

Vladajući će imati četiri kluba. Najjači klub u Saboru je HDZ-ov, a potom Domovinskog pokreta. HNS i HSLS bit će u svom klubu, a Vesna Vučemilović koja je izbačena iz Suverenista, demantirala je jučer neslužbene informacije da će u klub s HSU-om i Hrvojem Zekanovićem. Vučemilović tvrdi kako zasad još ništa nije dogovoreno, ali otkriva kako o osnivanju kluba razgovara sa Željkom Lackovićem, nezavisnim zastupnikom izabranim s liste DP u njezinoj, 4. izbornoj jedinici.

VIDEO Plenković na Pantovčaku

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije