Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POTPUNO JE NEPOKRETAN

Karlo treba vašu pomoć: Za operaciju koja bi mu olakšala život treba sakupiti 190 tisuća eura

Karlo Kolar
Foto: Privatne fotografije
1/3
01.05.2024.
u 20:38

Operacija koja mu je potrebna i  50-dnevna rehabilitacija koštaju oko 190 tisuća eura pa su stoga Kolarovi pokrenuli veliku humanitarnu akciju prikupljanja sredstava

Pakračanin Karlo Kolar ima 23 godine, vezan je uz kolica i gotovo je potpuno nepokretan nakon što je zadobio teške tjelesne ozlijede u stravičnoj prometnoj nesreći koja se 17. srpnja 2022. dogodila u pakračkoj ulici Kneza Branimira, piše mojportal.hr

Nakon što je prva tri mjeseca poslije nesreće bio u induciranoj komi, uslijedio je period oporavka, ali rezultati u gotovo dvije godine nisu previše ohrabrujući. Karlo danas može samo djelomično pomicati prste i nadlakticu lijeve ruke te samo prste desne ruke, a minimalno može pomicati i podizati lijevu nogu. 

Rješenje za njegov oporavakl nalazi se u Bangkoku u Tajlandu. Naime, operacija koja mu je potrebna i  50-dnevna rehabilitacija koštaju oko 190 tisuća eura pa su stoga Kolarovi pokrenuli veliku humanitarnu akciju prikupljanja sredstava. 

VEZANI ČLANCI: 

Operacija uključuje kiruršku implantaciju dva uređaja neurostimulatora, svojevrsna premošćivača koji bi povezivali signale iz mozga sa živčanim završecima i tkivom leđne moždine ispod razine ozljede, a konkretna poboljšanja se očekuju već u prva 3 do 4 dana nakon operacije. Potom slijedi 50-dnevna rehabilitacija kroz fizikalnu terapiju i personaliziranu radnu terapiju, odnosno vježbanje 4 do 5 sati dnevno. 

- Prije sam bio jako aktivan, volio sam sport, igrao sam nogomet u pakračkom Hajduku, izlazio sam, družio se, zabavljao kao i svi moji vršnjaci. Danas mi je teško, potpuno sam ovisan o pomoći drugih, prije svega majke i njenog bračnog druga Josipa. Teško mi je jer se ne mogu sam ni počešati, ne mogu samostalno jesti, piti, obavljati nuždu. Ali ova operacija mi daje nadu prije svega jer sam na rehabilitaciji u Varaždinskim toplicama upoznao mladića iz Zadra koji je također imao jako teške ozlijede u prometnoj nesreći. On je bio na Tajlandu, obavio operaciju i rehabilitaciju i danas skoro normalno pomiče ruke, do te mjere da bez problema hvata loptu. Počeo je i hodati, ali je problem što su mu zbog preduge neaktivnosti atrofirali mišići pa sada vježba da ih ponovno izgradi. Moja želja je da nakon operacije mogu pomicati ruke i barem dio trupa, a bio bih presretan kada bi mogao pomicati na noge i stati na njih - kaže Karlo. 

Zbog zakonskih ograničenja po kojima humanitarnu akciju ne smije pokrenuti osoba sama za sebe niti nitko od bliže obitelji, akciju je službeno pokrenuo Sandrin bračni drug Josip. U ovu humanitarnu akciju možete se uključiti uplatama donacija na:

Josip Hudoba
Ulica kralja Tomislava 49
34552 Badljevina
IBAN: HR1223400093511208147 – Račun posebne namjene.
Naznaka: Karlo Kolar humanitarna pomoć 
SWIFT adresa (BIC) Privredne banke Zagreb d.d.: PBZGHR2X

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije