Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
tko bi rekao...

Znate li da vaša osobnost može ozbiljno pomoći ili naškoditi vašem seksualnom životu? Evo kako!

Shutterstock
08.05.2024.
u 21:47

Istraživanje je pokazalo vrlo zanimljive rezultate

Čak 43 posto žena pati od seksualne disfunkcije (nizak libido, rijetki orgazmi, bolni snošaji) i, prema studiji objavljenoj u časopisu Sexual Medicine, to može biti rezultat njihove osobnosti. Prethodna istraživanja su pokazala da loše zdravlje i bolesti, poput dijabetesa, mogu pridonijeti seksualnoj disfunkciji ili poremećaju. Ipak, malo se zna o utjecaju na osobnost i reakcije osobe na stresne situacije, piše Your Tango.

Stoga su istraživači ispitali 50 žena koje su u to vrijeme primale neki oblik liječenja zbog seksualne disfunkcije. Podvrgnute su testovima osobnosti kako bi se vidjelo s kojim se vrstama karakteristika najviše poistovjećuju - ekstrovertnost, susretljivost, savjesnost, emocionalna stabilnost i otvorenost prema iskustvima - a zatim su zamoljene da ocijene svoje mehanizme suočavanja, npr. prihvaćanje naspram oduška.

VEZANI ČLANCI:

Ovisno o tome kako se nosimo, kaže studija, možemo povećati ili smanjiti stres situacije. Zbog toga je briga o sebi toliko važna, a čak vam može pomoći i da se poseksate. Na temelju odgovora žena, istraživači su otkrili da su one bez sklonosti ekstrovertnosti - sklonosti koje se obično smatraju pozitivnima, otvorenima i energičnima - imale lošiju seksualnu funkciju. Isto je vrijedilo za žene koje su imale loš način nošenja s negativnim situacijama, poput korištenja supstanci i samooptuživanjem.

Drugim riječima, zadovoljavajuće razine vašeg seksualnog života mogu biti određene time koliko ste općenito pozitivni. Evo razloga da na neko vrijeme napravite pauzu od spojeva ako mislite da vas to umara, samo će biti gore ovisno o tome koliko ste negativni. 

Više ste introvert? Bez brige. "Zaključila sam da su žene koje su otvorene za nova iskustva imale bolji seksualni život", kaže savjetnica za prevenciju Mary Jane Minkin, dr. med., klinička profesorica na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Yale, o nalazima studije. "I ja vjerujem u to. Stoga bih samo ohrabrila žene da budu što zdravije u svim aspektima života, uključujući otvorenost za nova iskustva, i imat će bolji seksualni život." Zato biste možda biste trebali dati šansu nekome kome inače ne biste. Možda se isprva ne čini kao vaš tip, ali mogao bi vas iznenaditi, a vaš seksualni život će vam biti zahvalan na tome.

Stručnjakinja za seks tvrdi: Ovo je osam znakova da ste dobri u krevetu!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije