Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZ MINUTE U MINUTU

Održan krug pregovora, nije došlo do dogovora između DP-a i HDZ-a: 'Razgovori se nastavljaju'

Zagreb: Članovi predsjedništva Domovinskog pokreta dolaze na pregovore u Banske dvore
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
29.04.2024.
u 20:55

Još uvijek nije postignut dogovor oko nove vlade i saborske većine, a najbliže tomu je HDZ, koji u ponedjeljak održava novu rundu pregovora s Domovinskim pokretom.

Ključni događaji:

  • dvanaesti je dan nakon izbora, a i dalje nemamo dogovorenu novu vladu i saborsku većinu, za koju je potrebno 76 ruku
  • najbliže sastavljanju većine je HDZ, koji je na izborima osvojio 61 mandat. Danas kreću u novu rundu pregovora s Domovinskim pokretom
  • u Mostu je došlo do raskola, a u problemima su i Hrvatski suverenisti. Spekulira se da bi Vesna Vučemilović mogla dati svoj glas HDZ-u, što ne podržava šef te stranke, Marijan Pavliček
  • ljevica i dalje ne odustaje od pokušaja sastavljanja nove vlade te su potvrdili iz SDP-a da se i oni u ponedjeljak sastaju s DP-om

 

Pratite događanja iz minute u minutu:

21h - - Mario Radić iz Domovinskog pokreta kazao je novinarima kako nije došlo do dogovora.

- Nismo došli do većine - poručio je novinarima, piše 24sata.


20:54 -  'Večeras je u konstruktivnom ozračju održan novi krug razgovora predstavnika Hrvatske demokratske zajednice i Domovinskog pokreta.  Predstavnici stranaka su u procesu približavanja stajališta u pogledu formiranja stabilne parlamentarne većine i Vlade. Razgovori se nastavljaju tijekom ovog tjedna.', kazao je Marko Milić za Večernji list.


19:25 Pregovarački tim Domovinskog pokreta vratio se u Banske dvore na drugi dio sastanka s HDZ-om. Ne zna se koliko bi njihov razgovor mogao potrajati, ali čini se kako su stigli u dobrom raspoloženju.

29.04.2024., Zagreb - Clanovi predsjednistva DP-a dolaze na pregovore u Banske dvore. Ivan Penava, Mario Radic, Josip Dabro, Damir Barna Photo: Davor Puklavec/PIXSELL
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL


19:22 Tijekom sastanka Predsjedništva Domovinskog pokreta pred novinare je ovog ponedjeljka stao zamjenik predsjednika Mario Radić pa objasnio kako teku pregovori proteklih dana. Dok HDZ ponavlja kako će ''većina biti uskoro sastavljena'' nakon održanih izbora, Radić nije htio iznositi previše detalja. Više o ovoj temi pročitajte OVDJE.


15:00 Danas u 17:00 predviđena je izjava predstavnika Domovinskog pokreta, javili su iz te stranke.


14:00 Potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić rekao je u ponedjeljak kako se nazire kraj pregovorima HDZ-a i Domovinskog pokreta oko formiranja većine u Hrvatskom saboru, istaknuvši da će HDZ vrlo brzo sastaviti Vladu. "Razgovori teku kako smo i planirali. Razgovarali smo već do sada dva ili tri puta, svakodnevno smo u vezi i komunikaciji, večeras ćemo imati još jedan sastanak koji će okupiti naše pregovaračke timove u cjelini i mislim da ćemo vrlo brzo ćemo imati prijedlog i većine u Hrvatskom saboru, tj. konstituiranje Sabora s predsjednikom Sabora, i nakon toga izglasanu Vladu", rekao je Anušić nakon sudjelovanja na svečanosti obilježavanja 33. obljetnice osnutka 3. gardijske brigade "Kune".

Nazire se kraj i HDZ će vrlo brzo sastaviti Vladu, naglasio je i dodao da im informacije koje su proteklih nekoliko dana dobili međusobno komunicirajući daju za pravo to i reći, a to je i premijer danas rekao u Bruxellesu. Za komentare da bi dogovor s Domovinskim pokretom bila već gotova stvar da je on predsjednik HDZ-a a ne Plenković, Anušić je rekao da je predsjednik stranke, kandidat za premijera i nositelj njihove političke priče na izborima Plenković, ustvrdivši da će tako i biti. "Tu nema nikakve dileme i s Plenkovićem će se dogovoriti isto kao što bi se sa mnom dogovorili", rekao je.

Podržavate li prijedlog o Vladi dosadašnje opozicije na godinu dana koja bi se bavila s pet točaka?

Upitan može li se ikako pomiriti situacija između Domovinskog pokreta i SDSS-a, Anušić je napomenuo da je DP u izbornoj kampanji, programu i odlukama na predsjedništvu rekao da im je SDSS neprihvatljiv. Istaknuo je kako u ovom trenutku moraju "svi razumjeti da je to stav DP-a iz kojeg oni neće reterirati". "Što je OK, na kraju krajeva i poruka hrvatskih birača, kad zbrojimo mandate koje su dobili HDZ i DP, jasno pokazuje volju da se vlada upravo tako složi", rekao je Anušić.

Nezavisni zastupnik s liste DP-a Željko Lacković traži da manjine imaju manji utjecaj kod glasanja o proračunu i sastavljanju Vlade, a Anušić je poručio kako smanjivanje prava manjina nije tema razgovora ni pregovora, niti će biti. Govoreći o sastanku SDP-a i DP-a, Anušić je rekao kako "naravno da Domovinski pokret mora razgovarati i s drugim političkim opcijama". "Ako nađu zajednički stav i strategiju ili cilj, OK, ali mislim da je Domovinski pokret i SDP nešto što je u ovom trenutku po meni nespojivo, ali govorim iz moje perspektive, ne iz njihove", naveo je.


13:50 Neslužbeno doznajemo da je Peđa Grbin na sastanku DP-ovcima predložio da idu zajedno s njima u antiHDZ-ovski blok, da konstituiraju Sabor i da donesu tri zakona. Čuje se da je riječ o ukidanju Lex AP-a, zaustavljanju Ivana Turudića da dođe na vrh DORH-a i o promjeni Izbornog zakona. Neslužbeno doznajemo i da je Grbin predložio da 15. rujna idu na nove izbore, nakon što donesu tri navedena zakona. Iz DP-a su im navodno rekli da će se javiti kroz nekoliko dana.


13:40 Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković poručio je u ponedjeljak, otvarajući 11. simuliranu sjednicu Sabora za učenike srednjih škola, da država na čelu mora imati kvalitetne upravljače koji se znaju nositi s izazovima, istaknuvši kako politika nije šou i zabava. 

"Svijet u kojem živimo se mijenja, ne bih rekao da se mijenja na bolje jer je sve više izazova, od političkih do sigurnosnih preko različitih prirodnih katastrofa, bolesti, pandemija, sve oko nas je u previranju i država je dužna u takvim okolnostima zaštititi svoje građane. A da bi država to mogla učiniti, ona mora na čelu imati kvalitetne upravljače koji se znaju nositi s izazovima, a upravljači su upravo političari", poručio je Jandroković na početku simulirane sjednice.

"Politika nije šou, zabava i teatar kao što se često prikazuje, nego primarno rad za opće dobro, rad u interesu hrvatskih građana, a rasprave koje gledate i koje jesu na određeni način šou su samo popratni element", dodao je Jandroković, iskazavši dobrodošlicu u Hrvatski sabor učenicima te njihovim profesorima. 


13:00 Premijer Andrej Plenković (HDZ) rekao je u ponedjeljak kako smatra da će kroz slijedeće dane dogovoriti s Domovinskim pokretom novu parlamentarnu većinu, a potom i vladu.

"Ima jako puno spekulacija. Mislim da ono što je najbitnije je da su birači poslali svoje poruke. HDZ je dobio ponovno relativnu većinu i to povjerenje hrvatskih građana da predvodi hrvatsku vladu. I sada razgovaramo o sastavljanju nove parlamentarne većine i oni se nastavljaju danas. I smatram da ćemo kroz sljedeće dane dogovoriti novu parlamentarnu većinu, a potom i vladu", kazao je Plenković novinarima u Bruxellesu, gdje je sudjelovao na Godišnjoj konferenciji o proračunu Europske unije. Što je još poručio, pročitajte ovdje.


12:35 Predsjednik SDP-a Peđa Grbin će u 14 sati dati izjavu za medije, najavila je stranka. Grbin će izjavu dati u središnjici stranke na Iblerovom trgu.

POVEZANI ČLANCI:


12:30 Potpredsjednik Vlade i ministar graditeljstva Branko Bačić izrazio je u ponedjeljak uvjerenje da će HDZ s Domovinskim pokretom već ovaj tjedan razgovarati o završnom obliku koalicijskog sporazuma za sastavljanje nove vlade, poručivši da nema razloga razmišljati o novim izborima. "Vjerujem da bismo, s obzirom na naše dosadašnje sastanke i kontakte koje s njima održavamo gotovo svakodnevno, već ovaj tjedan mogli razgovarati o završnom obliku tog koalicijskog sporazuma", kazao je Bačić koji je u radnom posjetu Petrinji.

Dodao je da će sastanak s Domovinskim pokretom biti održan večeras te rekao da će detalje komunicirati kada se zaista i dogovore.  "Uvjeren sam da ćemo sporazum oko formiranja vladajuće većine u Saboru, a onda imenovanja vlade već ovaj tjedan dignuti na vrlo visoku fazu, no još uvijek je to sve u pregovorima i detalje oko toga ćemo komunicirati kada se zaista i dogovorimo. Uvjeren sam da ćemo tijekom tjedna postići dogovor oko formiranja vladajuće većine u Saboru", naglasio je.

Na upit je li HDZ-u prihvatljiva ideja ponovnih izbora ako ne postignu dogovor s Domovinskim pokretom, Bačić je rekao da prema dosadašnjim sastancima i razgovorima, oni idu "u dobrom smjeru", ponovivši uvjerenje da će formirati vladajuću većinu. "Za sada doista ne razmišljamo, jer nema niti razloga, o novim izborima", naglasio je, ne želeći otkriti neke od ključnih točaka o kojima trenutno raspravljaju s Domovinskim pokretom.


12:00 Domaći mediji javljaju da je iza 11 sati počeo sastanak SDP-a i Domovinskim pokretom. DP u 16 sati ima Predsjedništvo stranke te ih u 19 sati čeka nastavak pregovora s HDZ-om.


10:20 Rezultati izbora za 11. saziv Hrvatskog sabora, koji su održani 17. travnja, su konačni, utvrdilo je u ponedjeljak Državno izborno povjerenstvo (DIP) čiji će predsjednik Radovan Dobronić te rezultate uručiti predsjedniku Republike. Konačne izborne rezultate DIP je utvrdio nakon proteka rokova za prigovore i žalbe, prijepodne ih je objavio na svojoj mrežnoj stranici, a tijekom dana bit će objavljeni u Narodnim novinama, službenom glasilu Republike Hrvatske.

Relativni pobjednik izbora je HDZ sa partnerima, od 151 zastupničkog mandata, osvojio ih je 61, nedovoljno da sam formira vlast. SDP s partnerima, odnosno koalicija Rijeke pravde, ima 42 mandata, DP 14, koalicija Mosta i Suverenista 11, platforma Možemo 10, po dva mandata imaju IDS i Nezavisna platforma sjever, te jedan zastupnički mandat stranka Fokus. Osam mandata imaju pripadnici nacionalnih manjina.

Današnja objava konačnih i službenih izbornih rezultata znači da od utorka teče rok od 20 dana za održavanje prve sjednice novog Sabora, krajnji rok za nju je nedjelja, 19. svibnja. Sabor na prvo zasjedanje saziva predsjednik Republike koji ne mora čekati krajnji rok, može to učiniti i ranije, vodeći računa da ostavi dovoljno vremena da zastupnici na vrijeme dobiju pozive na sjednicu, što je bila praksa nakon svih prethodnih izbora.

Nakon prethodnih izbora za Hrvatski sabor, održanih 5. srpnja 2020., predsjednik Republike Zoran Milanović prvu je saborsku sjednicu sazvao za 22. srpnja, a njegova odluka o sazivanju nosila je nadnevak 16. srpnja. Četiri godine prije toga, nakon izbora u rujnu 2016., predsjednica Kolinda Grabar Kitarović prvu je sjednicu sazvala za 14. listopada, a odluku o sazivanju donijela je 11 dana prije toga, 3. listopada.

Hoće li se Sabor na prvoj sjednici i konstituirati, tek će se vidjeti. Naime, Sabor se konstituira izborom svog predsjednika, za što su potrebne 'ruke' 76 zastupnika, odnosno saborska većina koju, za sada, nema ni jedna stranka, odnosno koalicija. Ono što se sada zna, je da će se prva sjednica novog saziva održati u zgradi Hrvatskoga sabora na Trgu svetoga Marka koja bi uskoro trebala krenuti u temeljitu obnovu. Selidba na zamjensku lokaciju, u vojarnu na Črnomercu, predviđena je tijekom ljetne stanke.


10:15 Saborski zastupnik Hrvatskih suverenista, predsjednik stranke Marijan Pavliček u izjavi za Novi list rekao je da ga ne bi čudilo da je Vesna Vučemilović već postigla dogovor s HDZ-om o tome da će podržati šefa te stranke Andreja Plenkovića u njegovom nastojanju da treći put postane mandatar za sastav Vlade.

"Ona je bila suzdržana na glasanju u subotu. Nije nam dala nikakvo valjano objašnjenje za tu svoju odluku. Njeno ponašanje nije korektno ni prema Mostu s kojim smo bili u predizbornoj koaliciji čiji je glavni naglasak bila borba protiv korupcije. Statut stranke propisuje da se svi članovi, pa tako i kolegica Vučemilović moraju pridržavati odluka stranačkih tijela. Nitko iz naše stranke ne može ući u koaliciju s HDZ-om i DP-om. To je bilo naše obećanje biračima. Na izbore smo izašli na jasnoj antikorupcijskoj platformi", rekao je Pavliček za Novi list.


10:00 Glavni tajnik DP-a Josip Dabro otkrio je kako ovaj tjedan očekuje obrise rješenja za formiranje većine. "Ja vjerujem da ćemo kroz ovaj tjedan imati makar obris rješenja u kojem smjeru će ići nova vlada. Za DP je bitno reći kako smo spremni na obje opcije. I na dogovor o sastavljanju vlade i na nove izbore", rekao je. Istaknuo je da u 12 sati imaju sastanak s pregovaračkim timom SPD-a. "Danas do podne ćemo imati razgovor s predstavnicima SDP-a. Popodne imamo predsjedništvo, domovinski odbor, a popodne ćemo imati sastanak s HDZ-om", kazao je za HRT.

Ustvrdio je kako će DP ostati monolitan i jedinstven te da ostaju pri zahtjevu da SDSS ne može biti u koaliciji. !Mislim da smo to komunicirali, prije i nakon izbora. DP je homogen, jedinstven i kompaktan. SDSS ne, ni pod koju cijenu. To je početna točka svih pregovora", nastavio je. Nije htio komentirati raskol u Mostu i potencijalni raskol u Suverenistima. "Ne bih komentirao druge stranke. Mislim da ne, bitno je da je DP jedinstven, a druge stranke - ne znam što se u njima događa niti bih htio komentirati", dodao je.

Upitan jesu li ovaj tjedan tvrđe pregovaračke pozicije nego prošli, odgovorio je kako se gordijski čvor mora raspetljati. "Ja ne bih rekao da su tvrđe. Mi smo sa svima razgovarali jednako mekano i tvrdo. Razgovaramo kao ljudi, moramo raspetljati gordijski čvor, to građani očekuju od nas. Vjerujem da se bez nas ne može sastaviti Vlada ni lijevog ni desnog bloka. Sigurno ćemo ovaj tjedan imati obrise rješenja", zaključio je.


8:15 Ako HDZ s njome postigne dogovor, nagađa se da bi ključni, 76. glas za većinu bio onaj Darija Zurovca iz Fokusa, koji je prije rekao kako ne planira s HDZ-om. Jutros za Hrvatski radio poručuje: "Nitko me nije zvao, a jezičac na vagi vjerojatno ne bih bio."
 - Moram priznati da me mediji nisu nazvali ne bih ni znao da sam u tim krugovima, zato što apsolutno ni s kim nisam imao konkretan razgovor - rekao je.

Na pitanje koji bi uvjet postavio Plenkoviću za podršku budućoj parlamentarnoj većini, Zurovec kaže: "Vjerojatno neće ni zvati, a niti će biti govora. Ako se DP dogovorio s HDZ-om, a manjine su već javno rekle da će podržati HDZ, onda imaju većinu, tako da ne vidim po čemu sam ja ili bilo tko drugi ikome potrebni."

FOTO Grbin je rezultate dočekao u zagrljaju svoje supruge: Ona je medicinska sestra, a imala je problem oko diplome

Zagreb: Članovi predsjedništva Domovinskog pokreta dolaze na pregovore u Banske dvore
1/21

8:00 Nova runda odvojenih pregovora Domovinskog pokreta sa SDP-om i HDZ-om radi formiranja saborske većine, odnosno vlade bit će održana danas, 11. dan nakon parlamentarnih izbora. Ministar branitelja Tomo Medved (HDZ)  potvrdio je u nedjelju u Splitu da se u ponedjeljak nastavljaju razgovori s Domovinskim pokretom, ocijenivši da su dosad bili izrazito konstruktivni i otvoreni.

U nastavku razgovora očekuju konkretne stavove s obzirom na to da je Domovinski pokret preko vikenda imao radne sastanke, rekao je Medved na obljetnici osnutka 4. gardijske brigade. Uvjeren je da će sljedećeg tjedna dogovoriti i usuglasiti sva pitanja vezano za većinu, odnosno za sastavljanje nove vlade.

Čelnik SDP-a Peđa Grbin također je potvrdio medijima da se u ponedjeljak sastaju s Domovinskim pokretom. "Imamo niz stranaka koje su do 14. ožujka bile u opoziciji, koje su glasale protiv izbora Ivana Turudića, lex AP-a", rekao je Grbin RTL-u. Tim strankama, dodao je, nude da konstituiraju Sabor i uspostave parlamentarni nadzor nad Vladom Andreja Plenkovića kako ne bi radili što žele te da počnu s ispravljanjem njihovih grešaka. Nakon prvog kruga pregovora održanih u srijedu sa SDP-om, Mostom, Hrvatskim suverenistima i HDZ-om, Domovinski pokret je izvijestio da su razmijenili stajališta i poglede o različitim temama te razmotrili moguće poteze i rješenja.

VEZANI ČLANCI: 

Domovinski pokret ponovio je u petak kako i dalje čvrsto stoje na pregovaračkim pozicijama da SDSS ne može biti dio vlasti te je odbacio napise o podjelama unutar stranke. "Čvrsto kao stijena i dalje stojimo na našim pregovaračkim pozicijama: SDSS ne može biti dio vlasti. Od načela se ne odustaje", objavio je Domovinski pokret na Facebooku.

Uslijedila je reakcija čelnika SDSS-a Milorada Pupovaca koji je poručio u subotu da pri formiranju vlade i većine neće dopustiti poniženje SDSS-a kao predstavnika srpskog naroda u Hrvatskoj te će se suprotstaviti svim oblicima segregacije po etničkoj ili političkoj osnovi. Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek izjavio je u četvrtak da je Klub zastupnika nacionalnih manjina odlučio dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. Tom bi odlukom HDZ uz svoj 61 mandat imao svih osam 'manjinaca' te bi u slučaju da se dogovore s Domovinskim pokretom koji ima 13 mandata imali 82 ruke.

Zastupnica Hrvatskih suverenista Vesna Vučemilović poručila je u nedjelju na Facebooku kako nikad neće dati svoj glas za bilo kakav savez sa SDP-om i Možemo! te dodala da nije sklona ostanku stranke u opoziciji ako Domovinski pokret postane dio nove saborske većine.

Hrvatski suverenisti dan ranije izvijestili su da neće sudjelovati ni u vladajućoj većini ni u vladi koju predvodi HDZ, zajedno s nacionalnim manjinama i eventualno Domovinskim pokretom, jer bi to bila izdaja birača. Predsjednik stranke Marijan Pavliček poručio je stranačkoj kolegici Vučemilović nakon njezina istupa da je odluka predsjedništva 'Ne' HDZ-u koje se moraju držati svi članovi te će biti izbačena iz stranke podrži li koaliciju HDZ-a.

Iz stranke Most, koja je na izbore izašla zajedno sa Suverenistima, poručili su Vučemilović da nema razloga za strahove. "Ona dobro zna da smo mi oni koji čuvaju hrvatski identitet i jedina smo garancija da se neće provoditi lijeve anacionalne politike. Tako je bilo do sada i može biti mirna da će tako biti i dalje", rekao je za Dnevnik Nove TV predsjednik stranke Božo Petrov.

VIDEO Plenković i Milanović na svečanosti dočeka Rafela, nisu se ni pogledali

Komentara 63

HR
hrUsrcu
08:24 29.04.2024.

da je domvinski pokret zaista domovinski, onda nema sto pregovarati sa sdp-om

VL
vladek370
07:26 29.04.2024.

Ovi lijevi su stvarno dosadni s Turudićerm i Lex AP, da budem iskren nisam siguran što znači Lex AP. Hrvatskim građanima je bitno da ima posla i da rastu plaće i mirovine a ne Turudić i Lex. Ako nemate nešto pametnije za ponuditi bolje šutite.

Avatar ćaćasenevraća
ćaćasenevraća
09:37 29.04.2024.

Non stop neki glupi naslovi nemao još vladu ovo ono a mi nemamo niti Sabor. Pa tko bi trebao izglasati tu Vladu ???

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije