Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Počast našoj košarkašici

Danira Nakić Bilić među legendama na spektakularnom dočeku olimpijskog plamena u Marseilleu

16.05.2024.
u 18:26

Ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja bila je dio svečanosti u kojoj su sudjelovale i neke velike francuske sportske zvijezde kao što su bivši NBA košarkaš Tony Parker i skijaš Cyprien Sarrazin ali i višestruke osvajačice olimpijskih zlata poput poljske kladivašice Wlodarczyk i nizozemske brzoklizačice Irene Wüst

Prigodom nedavnog prispjeća olimpijskog plamena na teritorij zemlje domaćina ovoljetnih Olimpijskih igara, čast da sudjeluje u ceremoniji dočeka istog imala je i jedna slavna hrvatska sportašica. A riječ je o Daniri Nakić Bilić, trostruko najboljoj košarkašici Europe, odnedavna i počasnici Kuće slavnih Svjetskog košarkaškog saveza.

A olimpijski plamen je, iz Grčke u Francusku, stigao jedrenjakom iz 19. stoljeća, nakon 12 dana plovidbe po Sredozemlju a sada je u tijeku put po Francuskoj odnosno do Pariza i stadiona Saint-Denis gdje se 26. srpnja održava svečanost otvorenja Olimpijskih igara.

Po stupanju na francusko tlo, plamen je u Marseilleu preuzela lokalna nogometna veličina Basile Boli od kojeg su ga, štafetno, preuzimale još neke francuske sportske veličine kao što su bivša NBA zvijezda Tony Parker i skijaš Cyprien Sarrazin.

U svečanosti je sudjelovala i ukrajinska gimnastičarka Marija Visočanska čiji otac sudjeluje u obrani od ruske agresije. Ova 21-godišnja sportašica priključila se sportašima i sportašicama koji su predstavljali 27 zemalja Europske unije. A među njima bile su i trostruka olimpijska pobjednica u bacanju kladiva Poljakinja Anita Wlodarczyk (koju trenira Hrvat Ivica Jakelić), trinaesterostruka osvajačica olimpijskih odličja nizozemska brzoklizačica Ireen Wüst kao još neki olimpijci i olimpijke a među njima i naša Danira Nakić Bilić, osvajačica srebrne olimpijske medalje u Seulu 1988. godine.

Po povratku u Hrvatsku, o svemu nas je izvijestila upravo Danira, inače ravnateljica Hrvatskog športskog muzeja i predsjednica Nacionalnog vijeća za sport:

- Bio je to jedinstven doživljaj. Prvi put je da se takvo što organiziralo a ideja je došla od Organizacijskog odbora Olimpijskih igara i francuskog Ministarstva vanjskih poslova. Svaku od država Europske unije predstavljao je po jedan sportaš ili sportašica i to je bila snažna poruka jedinstva i mira.

I Daniri osobni dojmovi bili su snažni:

- Bilo mi je veliko zadovoljstvo i čast biti dijelom jedne takve skupine, naročito jer se to prvi put dogodilo. Ja konkretno nisam trčala s plamenom ali sam bila u špaliru u kojem smo jedan drugome dodavali plamen kojeg je onda preuzela ukrajinska gimnastičarka. Tada smo mi oformili redove od po četiri i u koloni trčali za njom.

Osim fotografija i lijepih sjećanja, najbolja hrvatska košarkašica svih vremena donijela je sa sobom još nešto.

- Svi smo bili u opremi dizajniranoj za ovu priliku koju sam donijela u naš Muzej baš kao i jedan poseban prsten, onakav kakav spaja gornji i donji dio baklje. I to će biti sačuvano u Hrvatskom športskom muzeju.

Boravak u Francuskoj, Danira je iskoristila i za radni posjet Nacionalni muzej sporta Francuske gdje ju je primila ravnateljica Marie Grasse.

- Svojedobno je taj muzej bio u Parizu no 2013. godine preseljen je u Nicu gdje se nalazi u sklopu stadiona Allianz Riviera. Preko ljudi iz Francuskog veleposlanstva dogovorila sam sastanak s ljudima iz njihova sportskog muzeja koji raspolaže sa zbirkom od 45.000 eksponata i 400.000 dokumenata - ispričala nam je Danira Nakić Bilić.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije