Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
posjet Kini

VIDEO Pao zagrljaj! Xi i Putin silno se trude pokazati kakvi su prijatelji

Foto: Reuters
1/3
17.05.2024.
u 12:10

Hvaljena 'nova era' strateškog partnerstva između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog kolege Xija Jinpinga, započeta u četvrtak u Pekingu, možda nije zapečaćena poljupcem, ali je dovela do rijetkih zagrljaja dvojice političara.

Hvaljena 'nova era' strateškog partnerstva između ruskog predsjednika Vladimira Putina i njegovog kolege Xija Jinpinga, započeta u četvrtak u Pekingu, možda nije zapečaćena poljupcem, ali je dovela do rijetkih zagrljaja dvojice političara. Rusija, koja se bori s posljedicama zapadnih sankcija nakon invazije na Ukrajinu, sve se više oslanja na rastuću trgovinu s Kinom, koja predstavlja izazov nadmoći SAD-a u raznim područjima, od kvantnog računalstva do špijunaže i teške vojne moći.

Iako predsjednik Xi, u skladu s načelima kineske političke kulture, nije poznat po pretjeranom iskazivanju topline, uhvatio je Putina za ramena i dvaput ga zagrlio. Snimke večernjeg programa državne televizije CCTV koje prikazuju čelnike kako se grle u kompleksu Zhongnanhai u glavnom gradu Kine postale su popularne na društvenim mrežama. Savjetnici i službenici stajali su pokraj, a neki su i pljeskali.

Bilo je to na kraju neformalne večere i ispijanja čaja, koji se smatraju ključnim dijelom Putinova dvodnevnog posjeta Kini. Putin je potom odletio u grad Harbin na sjeveroistoku zemlje pod ruskim utjecajem, gdje treba provesti petak, prije nego se vrati u Moskvu.

>>> VIDEO Zagrljaj Vladimira Putina i Xi Jinpinga

Nekoliko sati ranije čelnici su potpisali opširnu izjavu kojom su zaoštrili svoje protivljenje svjetskom poretku pod vodstvom SAD-a i obećali suradnju u raznim područjima, od svemirskih i nuklearnih tehnologija do financija i proizvodnje. „Odnos Kine i Rusije teško je stečen i dvije ga strane moraju njegovati i hraniti“, rekao je Xi.

I dok je Putin hvalio „tople i drugarske“ razgovore kakve su vodili, zagrljaj je ipak bio daleko od punog „socijalističkog bratskog poljupca“ u kakav su se upustili sovjetski čelnik Leonid Brežnjev i istočnonjemački Erich Honecker na vrhuncu hladnog rata.

VEZANI ČLANCI: 

>>> FOTO Izvanredno stanje zbog nereda na Novoj Kaledoniji, nevjerojatno važnom otoku za Francusku

1/8
Ključne riječi

Komentara 9

TE
tejanolejano
13:04 17.05.2024.

A kako novinar zna da se samo "trude" i da nisu dobri prijatelji ??Da nije možda blizak sa njima ?? 😂😂

FR
Franjo2023
13:55 17.05.2024.

Najveci Americki promasaj jest sto su zblizili Rusiju i Kinu. Ja bi se njima trudio za inat duplo:-)

RA
radijatori
14:41 17.05.2024.

Za razliku od ove dvojice Biden se ne mora truditi, njemu su svi pravi prijatelji, posebno oni nevidljivi s kojima se voli rukovati.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije