Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
povećanje procijepljenosti

Cijepljenje u ljekarnama počinje krajem godine

Zagreb: Započelo je cijepljenje građana protiv gripe
Foto: Robert Anic/PIXSELL
1/3
30.04.2024.
u 06:00

Zbog nedavne epidemije hripavca od 2025. uvode se dodatne doze Di-Te-Per cjepiva u 4. razredu osnovne i 2. srednje škole

Svake minute tijekom proteklih 50 godina šest života spasilo je – cijepljenje. Globalno, u pola stoljeća imunizacija je spasila 154 milijuna života, od kojih većinu djece, podaci su Svjetske zdravstvene organizacije.

– Imunizacija omogućuje konzumaciju nekoliko prava iz Europske povelje o pravima pacijenata: pravo na preventivne mjere, pravo na dostupnost, pravo na izbjegavanje nepotrebne patnje i boli, pravo na sigurnost, pravo na inovaciju i pravo na individualni pristup. Građani Hrvatske o svojim pravima razmišljaju tek kad su im ona ugrožena ili prekršena ili u trenutku kad su im potrebna – izjavio je Ivica Belina, predsjednik Koalicije udruga u zdravstvu (KUZ), koja je uz Hrvatsku koaliciju za imunizaciju (HKZI) obilježila Europski i Svjetski tjedan cijepljenja te 50. godišnjicu uvođenja Proširenog programa cijepljenja (EPI).

Procijepljenost u RH pada ponajprije kod docjepljivanja, a najniži cijepni obuhvati su u Splitsko-dalmatinskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, naveo je doc. Bernard Kaić iz HZJZ-a. Iako se zaštita od bolesti cijepljenjem primarno veže za najmlađe, cijepljenje je pravo neovisno o dobi, pri čemu je naglasak na rizične skupine među kojima nisu isključivo kronični bolesnici nego i zdrave trudnice, koje tako štite i život novorođenčeta.

– Kod nas nedostupnost i izostanak organizacije sigurno nisu razlozi zbog kojih se propuštaju cijepljenja. Sva cjepiva iz obaveznog i preporučenog kalendara cijepljenja RH su dostupna, a osobno smatram da je naš sustav provođenja cijepljenja dobro organiziran što indirektno potvrđuju još uvijek visoki cijepni obuhvati. Preširoko tumačenje mjera opreza oko primjene pojedinih cjepiva što, čini mi se, ponekad prelazi i u nepostojeće kontraindikacije s jedne strane te oklijevanje, odnosno pretjerana zabrinutost oko mogućih nuspojava cjepiva s druge strane, najčešći su razlozi propuštanja cjepiva u RH – pojasnio je prof. Goran Tešović, predsjednik HKZI-ja.

POVEZANI ČLANCI:

Hrvatsko epidemiološko društvo pozdravlja prijedlog novog trogodišnjeg programa cijepljenja 2025. – 2027., koji predviđa dodatne doze cjepiva protiv difterije, tetanusa, pertusisa (hripavca) u 4. razredu osnovne škole i 2. srednje, kao i određene promjene kod cijepljenja protiv dječje paralize. – S obzirom na nedavna iskustva u epidemiji hripavca, vidjeli smo koja je to dob kod djece kada dolazi do slabljenja imuniteta te je predložena promjena podržana zbog produljenja zaštite od navedenih bolesti – poručio je prim. Miroslav Venus, predsjednik Društva.

Krajem ove godine izmjenama Zakona o ljekarništvu bit će omogućeno cijepljenje u ljekarnama, kako je to već regulirano u nekoliko europskih zemalja te je znatno pridonijelo poboljšanju dostupnosti cijepljenja i procijepljenosti. Novim zakonom i edukacijom ljekarnika regulirat će se i proširiti broj cijepnih mjesta u RH, otvoriti mogućnost pravovremene i stručne edukacije pacijenata o važnosti cijepljenja što bi trebalo rezultirati velikim iskorakom u povećanju procijepljenosti, najavila je Ana Soldo, predsjednica Hrvatske ljekarničke komore.

GALERIJA Liječnici tvrde da ovih osam namirnica pomaže smanjiti bore

Zagreb: Započelo je cijepljenje građana protiv gripe
1/10
Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije