Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIVATNA REZIDENCIJA

Lukašenko gradi luksuzni kompleks u planinama s bazenom, kupelji i fitness centrom: 'Možda bježi iz zemlje'

Russian President Putin and Belarusian President Lukashenko chair Union State's Council meeting in St Petersburg
Foto: SPUTNIK/REUTERS
1/3
02.05.2024.
u 08:26

Lukašenko je bio jedini predsjednik Bjelorusije od dolaska na vlast 1994. godine, u onome što se široko smatra prvim i posljednjim putem održavanja slobodnih izbora u zemlji od raspada Sovjetskog Saveza

Tvrtka povezana s bjeloruskim predsjednikom Aleksandrom Lukašenkom gradi luksuznu rezidenciju u planinama blizu Sočija u Rusiji, prema zajedničkom istraživanju poljskog medijskog izvora Belsat i udruge bivših bjeloruskih sigurnosnih dužnosnika BELPOL. Kao jedan od potencijalnih razloga za ovu luksuznu gradnju mediji navode mogući bijeg s pozicije zbog jakih prosvjeda koji su izbili zbog namještenih rezultata izbora 2020. 

Lukašenko je bio jedini predsjednik Bjelorusije od dolaska na vlast 1994. godine, u onome što se široko smatra prvim i posljednjim putem održavanja slobodnih izbora u zemlji od raspada Sovjetskog Saveza. Zemljište u Krasnaja Poljani bilo je u vlasništvu Bjelorusije od 2009. do 2022. godine, rekli su istražitelji. Bjeloruske vlasti stekle su zemljište u zamjenu za bjeloruske zemljišne površine koje su predate Rusiji u sporazumu potpisanom u svibnju 2009. godine.

Rezidencija se navodno gradi u elitnom ljetovalištu Krasnaja Poljana na parceli od više od 97.000 četvornih metara. Istražitelji su dobili ugovor o kupnji za parcelu zajedno s tajnim naredbama Lukašenka za prijenos vlasništva nad imovinom iz države Bjelorusije u ruke njegovih privatnih suradnika, prenosi Kyiv Independent.

Parcela je navodno prodana u veljači 2022. godine, istog mjeseca kada je Rusija pokrenula svoju invaziju na Ukrajinu. Navodni kupac bio je Kompleks-Invest d.o.o., ruska tvrtka osnovana šest mjeseci prije prodaje. Oko vremena osnivanja tvrtke d.o.o., Lukašenko je navodno izdao tajne naredbe za privatizaciju zemljišta.

POVEZANI ČLANCI:

Planovi za rezidenciju uključuju bazen, kino dvoranu, ruske i turske kupelji, sobu za masažu i fitness centar, među ostalim sadržajima. Lokacija će također uključivati restoran i hotel. Luksuzni kompleks možda je namijenjen njegovom novom prebivalištu nakon što napusti dužnost, ili dobrovoljno ili prisilno, sugerirali su novinari.

>> FOTO Oklopna vozila privukla brojne Ruse: Izložena oprema koju je vojska zarobila u Ukrajini

Russian President Putin and Belarusian President Lukashenko chair Union State's Council meeting in St Petersburg
1/17

Komentara 2

PO
poluprovokator
08:44 02.05.2024.

Kako vladaš tako trebaš i skončati

KA
karijes
08:44 02.05.2024.

Uskoro će obojica pobjeći u Sj.Koreju da ne završe kao čaušesku

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije